Menü

Ezért fontos várandósan nagyobb figyelmet fordítanod a szájhigiéniádra

Ezért fontos várandósan nagyobb figyelmet fordítanod a szájhigiéniádra

A várandósság talán az egyik legvarázslatosabb dolog, ami velünk nőkkel megeshet. Egy új élet fejlődése olyan boldogságot hozhatott az életedbe, amit addigi életed során soha nem érezhettél. De tudjuk, hogy ez az időszak minden meghitt perce ellenére sem problémamentes. 

Az émelygés, a hányinger, a különböző fájások és a folyamatos vécére járás mellett még az ínygyulladás is megkeserítheti mindennapjaidat. Mindazonáltal ezzel nem vagy egyedül, hiszen ez a betegség a várandós nők közel 75%-át érinti[1].

De vajon ez azt jelenti, hogy meg kell adnod magad ennek a kórnak? Egyáltalán nem. Ebből a cikkből megtudhatod, mivel előzheted meg a kialakulását, és azt is, hogy mit tudsz kezdeni az ínygyulladással akkor, ha már beütött a baj.

 

Mi okozza az ínygyulladást? 

A várandósság alatt az ösztrogén és a progeszteron szinted az egekbe szökhet, amitől az immunrendszered hevesebben reagálhat a szájban található baktériumokra. Emiatt egyik pillanatról a másikra begyulladhat az ínyed a hormonváltozásoktól[2]

Emellett a kismamák nem is tudják a fogmosás során jelentkező hányinger miatt olyan intenzíven megmosni a fogaikat, mint a normál hétköznapok során. Ilyenkor jellemzően több lepedék maradhat hátra egy fogmosás után, ami szintén kedvez az ínygyulladás kialakulásának. 

Mivel előzheted meg?

Érdemes lehet szűrésre menni az első és a harmadik trimeszterben. Ennek során az orvos csak átnézi a fogaidat, ami egyáltalán nem jár fájdalommal, vagy egyéb kellemetlenségekkel. Ha nem vagy biztos a fogmosási technikád helyességében, akkor szakember tanácsát is kikérheted ezzel kapcsolatban. 

Lehet, hogy te is azok közé tartozol, akiket minden fogmosás alkalmával kínoz a hányinger. Tudatosítsd magadban, hogy ezzel nem vagy egyedül, hiszen rajtad kívül még nagyon sok kismama küzd ezzel a problémával. 

Úgyhogy bátran próbáld meg elvonni a figyelmedet valamivel fogmosás közben. Nyugodtan kapcsold be a kedvenc dalod vagy nézz bele egy videóba Youtube-on a telefonodon, ezzel is el tudsz vonatkoztatni a szörnyű érzésről.  

Az is lehetséges, hogy a fogkrém íze váltja ki belőled a hányinger garatzavaró reflexeit, hiszen a terhesség alatt teljesen megváltozhat az ízlésed. Ezt a problémát könnyedén orvosolhatod a jelenlegi fogkrémed lecserélésével.

Ha viszont már bekövetkezett a baj

Mindenképp fordulj szakemberhez! Ezzel nem érdemes várni, hiszen a kezeletlen ínygyulladás akár a fogad kihullásához is vezethet. Ráadásul hosszú távon nem csak a mosolyod bánja ezt a betegséget: megnöveli a cukorbetegség[3], a szülés közbeni komplikációk[4], és a csontritkulás[5] esélyét is, így mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod.

Ám te is enyhíthetsz a fájdalmaidon, méghozzá az illóolajok segítségével. Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy ezzel helyettesítsd a fogorvosi ellátást. Viszont remek kiegészítése lehet a szakszerű terápiának. 

Ugyanis egyes illóolajok pozitív tulajdonságai még az ínygyulladással is felveszik a kesztyűt[6]. Antibakteriális hatásuk segít a megelőzésben, míg gyulladáscsökkentő hatásuk csillapítja az íny fájdalmát.

A legerősebb antibakteriális hatása talán a teafa olajnak van, amivel nemcsak a pattanásaidon segíthetsz, hanem az ínyed helyzetén is. Ezt az állítást kutatások is bizonyítják: ezzel az illóolajjal csökkentheted a szádban található baktériumok[7] számát, ami az ínygyulladás egyik fő okozója.

Hogyan alkalmazd az illóolajokat?

Felhívjuk a figyelmedet, hogy az illóolajok nagy részét nem érdemes önmagában felkenni a bőrre, mivel pozitív hatásaik ellenére könnyen allergiás reakciót okozhatnak, amennyiben hígítatlanul visszük fel a bőrre. Ez fokozottan igaz, ha a szájüreg területéről van szó, hiszen ez a terület testünk érzékenyebb részei közé tartozik.

Éppen ezért, erősen ajánlott bázisolajokkal keverni őket. Ha nem tudod miről van szó, ebben a cikkünkben ejtettünk róla pár szót. Népszerű bázisolaj a kókusz- és a jojobaolaj is, de még számtalan opció közül választhatsz.

Ha azonban nem kenyered ez a kotyvasztós dolog, akkor vess nyugodtan egy pillantást az Everyoung Biodymamic Skin-Care Yam-Teafaolajos Fogkrémünkre, ami a teafa illóolaj gyengéd, ám ugyanakkor erőteljes tisztítóhatásával küzd a friss leheletért! 

Használata várandósság esetén is biztonságos, így ebben a csodás időszakban is segíthet megőrizni ínyed egészségét!

 


[1] Zachariasen RD.: The effect of elevated ovarian hormones on periodontal health: oral contraceptives and pregnancy.- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8372477

[2] Zachariasen RD.: The effect of elevated ovarian hormones on periodontal health: oral contraceptives and pregnancy.- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8372477

[3] Jemin Kim and Salomon Amar: Periodontal disease and systemic conditions: a bidirectional relationship - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2443711/

[4] Jemin Kim and Salomon Amar: Periodontal disease and systemic conditions: a bidirectional relationship - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2443711/

[5] Jemin Kim and Salomon Amar: Periodontal disease and systemic conditions: a bidirectional relationship - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2443711/

[6] Patel RM, Malaki Z.: The effect of a mouthrinse containing essential oils on dental plaque and gingivitis. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p

[7] Groppo FC, Ramacciato JC, Simões RP, Flório FM, Sartoratto A.: Antimicrobial activity of garlic, tea tree oil, and chlorhexidine against oral microorganisms. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12553397

Keresés