Menü

Így segíti szervezeted a C-vitamin!

Így segíti szervezeted a C-vitamin! Életed során biztos találkoztál a “Minden nap egy alma az orvos távol tartja!” mondással. Annak idején ez a mondat azért ragadt meg a szóbeszédben, mert a gyümölcs tényleg tartalmaz egy olyan tápanyagot, ami “az orvost távol tartja”. Mégpedig a C-vitamint. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy ez a létfontosságú vitamin milyen pozitív hatással van a szervezetünkre.

Mennyit érdemes belőle bevinni?

Az ideális C-vitamin bevitel nemtől és kortól függően változik. Nők esetében az ajánlott minimális napi mennyiség 75 mg[1], férfiaknál 90 mg. Azonban érdemesebb többet juttatni a szervezetünkbe, mivel vannak olyan körülmények, amik indokolttá teszik a magasabb dózist. Ilyennek számít például a dohányzás és a passzív dohányzás is. A cigaretta füstje úgynevezett oxidatív stresszt okozhat, ami szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, vagy akár rákhoz is vezethet.

Ez a jelenség úgy alakul ki, hogy a szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul a szervezetben, így az antioxidánsok pótlásával kezelhetjük ezt az állapotot. Mivel a C-vitamin egy erős antioxidáns, ezért kiválóan elvégzi ezt a feladatot. Ám fontos az is, hogy ne essünk túlzásokba! A túlzott C-vitamin bevitel hasmenést és hasi puffadást okozhat. Mindenképpen kerüljük el, hogy a bevitel felső határát átlépjük, ami egy átlagos felnőttnél 2000 mg[2]

A C- vitamin jótékony hatásai

Kevesen tudják, de csökkentheti a stressz tüneteit. Erős antioxidáns révén felveszi a harcot az oxidatív stresszel, ami a szorongás egyik fő kiváltó oka lehet. Egy középiskolásokon végzett tanulmány[3] kimutatta, hogy azok a tanulók, akik nagyobb dózisban kaptak C-vitamint, könnyebben élték meg a stresszes helyzeteket, mint általában. Valljuk be őszintén: ez nekünk sem jönne rosszul a minden napokban.

A C-vitamin emellett jelentős szerepet játszik immunrendszerünk felépítésében is. Egy előző cikkünkben írtunk már az immunrendszer erősítéséről, amit a C-vitamin szintünk emelésével is megtehetünk! A vitamin megnöveli az immunrendszerben található falósejtek működését, így eredményesebben veszi fel testünk a harcot a kórokozókkal szemben.

Továbbá a C-vitamin gyengíti a megfázás tüneteit is. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem segít a megfázás megelőzésében[4], de enyhíti a megfázás tüneteit, és idejét. Annak érdekében, hogy náthánk a lehető legkevesebb ideig döntsön le a lábunkról, érdemes a betegség alatt is pótolni az antioxidánst.

A C-vitamin hiányának egyik első jele sebeink lassabb gyógyulása. Innen is láthatjuk, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a sérüléseink gyógyulásában. A bő C-vitamin bevétel gyorsíthatja a sebgyógyulás folyamatát, és a bőr regenerálódását is.

De még mindig nem értünk a végére

A C-vitamin jótékony hatásai nem értek véget a fenti felsorolással. A vitamin fogyasztása ugyanis segíthet a vérnyomás problémáinkon is. Körülbelül az amerikai felnőttek egyharmada[5] küzd magas vérnyomással, így kijelenthetjük, hogy a nyugati világ egyik népbetegségének számít. Egy kutatás keretében[6] kimutatták, hogy a C-vitamin akár felére csökkentheti a vérnyomás értékét, így hatékony eszköze lehet a vérnyomás kordában tartásának.

A C-vitamin továbbá a vas feldolgozását is segíti. Ez az anyag jelentős szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, amik az oxigén molekulákat szállítják a test különböző pontjaiba. Ha növényi étrenden vagyunk, akkor márcsak azért is érdemes egy C-vitamin dús étrendet követnünk, mert a növényi úton bevitt vasat nem dolgozza fel olyan hatékonyan a szerveztünk. 

Mint láthatjuk, a C-vitamin az egyik legfontosabb építőköve a szervezetünknek, így nem árt, ha különös figyelmet fordítunk a szinten tartására. Ebben segítségedre lehet az AromaBelle C-komplex Gal, ami a C-vitamin felszívódását olyan növényi származékokkal támogatja, amik javítják a szervezet védekező képességét, jótékony hatást gyakorolnak a szívműködésre, az erek állapotára, és a látás minőségére is. Ráadásul antioxidáns révén fokozzák a C-vitamin stressz csökkentő, és emlékező készségre gyakorolt jótékony hatását! 

 

[1] National Institute of Health: Vitamin C fact sheet for health professionals - https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

[2] National Institute of Health: Vitamin C fact sheet for health professionals; Can vitamin C be harmful?- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

[3] de Oliveira IJ, de Souza VV, Motta V, Da-Silva SL.: Effects of Oral Vitamin C Supplementation on Anxiety in Students: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26353411

[4] Harri Hemilä, Elizabeth Chalker: Vitamin C for preventing and treating the common cold - https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full

[6] Juraschek SP1, Guallar E, Appel LJ, Miller ER 3rd.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vitaminpótlás

Keresés