Menü

Hogyan küzdhetünk az immunrendszer öregedése ellen?

Hogyan küzdhetünk az immunrendszer öregedése ellen?

A kor előrehaladtával a betegségek jobban ledönthetnek minket a lábunkról: lassabban gyógyulnak sebeink, tovább tart az a fránya megfázás, és az oltás sem nyújt már olyan hatásos védelmet a betegségekkel szemben. Tény, hogy ilyenkor szervezetünk már nem veszi olyan könnyen az akadályokat, de ennek mi lehet az oka? 

 

Az évek nyomot hagynak az immunrendszerünkön is

65 év felett már semmi sem a régi. Mozgásunk lelassulhat, problémát jelenthet számunkra a koncentráció, egyre megterhelőbbek a feladataink. Ám az öregedés nem csak a fizikai erőnlétünkre van hatással, hanem az immunrendszerünkre is. Az orvosok a mai napig nem tudják pontosan, hogy ez miért alakul így, de az immunrendszer öregedése tagadhatatlan[1] folyamat.

De ez vajon azt jelenti, hogy bele kell nyugodnunk ebbe a méltatlan helyzetbe? Egyáltalán nem. Szerencsére mi magunk is tehetünk egészségünk megőrzésért, ráadásul nem is kell drága eszközökhöz nyúlnunk ehhez, sőt! Leginkább életvitelünk apróbb módosításaival támogathatjuk immunrendszerünk épségét.

Mivel erősíthetjük egészségünk elsődleges védővonalát?

Természetes úton egy egészséges étrend követésével kerülhetjük el leghatásosabban az immunhiányos állapotot. Egy zöldségben és gyümölcsben gazdag étkezés sok vitamint és antioxidánst juttat a szervezetünkbe, amik nemcsak az immunrendszerünket erősítik, hanem bizonyítottan csökkenthetik különböző szívbetegségek[2] vagy a rák[3] kockázatát is.

Fontos részét képezi immunrendszerünk épségének a mentális egészségünk is. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a stressz károsítja egészségünk védővonalát[4]. De hogyan is hat idegességünk az fizikai épségünkre?

Stresszhatás alatt testünk kortizolt termel, ami segít szervezetünknek jól reagálni a nehéz helyzetekre. Viszont az állandó feszültség károsítja azokat a funkciókat, amik veszélyhelyzetben nem számítanak létszükségletnek. A rövid távú stressz nem okoz kárt bennünk, de a krónikus stressz jelentősen gyengítheti az immunrendszerünket.

Csak óvatosan az alkohollal!

Érdemes elkerülnünk az alkohol fogyasztást is. A szeszes italokban található szabad gyökök a testünkbe kerülve károsítanak egyes óriásmolekulákat (ilyen részecske a szénhidrát is), vagy átrendezi a szerkezetüket. Nagy mértékben krónikus gyulladáshoz vezethetnek a szervezetben.

És megkezdődik az ördögi kör: a gyulladás immunválaszt vált ki, ami szintén szabad gyökök felszabadulásával jár, és a folyamat újra kezdődik. Ez a körforgás jelentősen leterhelheti az immunrendszerünket.

Tölts minél több időt a szabadban! A napsütésben a szervezeted D-vitamint tud előállítani, ami jelentős szerepet játszik immunrendszerünk fejlődésében. A tél végén érdemes még több energiát fordítani D-vitamin szintünk növelésére, hisz a legtöbb embernél D-vitamin hiány alakulhat ki a hűvös hetek végére. Erről a jelenségről írtunk már egy korábbi cikkünkben, ahogy arról is, hogyan tudod pótolni a kiesett D-vitamin mennyiséget.

Aludd ki magad! Szervezetünk ilyenkor állítja elő a citokineket, amik az immunrendszerünk védekező mechanizmusáért felel. Emellett segíti az agyi működést, az emlékező képességet, és a koncentrációt. Személyenként változó az alvásigény, de átlagosan 7-9 óra egy felnőtt számára megfelelő mennyiségnek számít.

Az egészséges életmód mellett más eszközökkel is tudod támogatni szervezeted elsődleges frontvonalát a betegségekkel szemben, például immunerősítő étrendkiegészítőkkel, nálunk is találsz ilyen készítményeket. Ha ezek mellett tennéd le a voksodat, meleg szívvel tudjuk ajánlani neked az AromaForce Immunessence immunerősítő kapszulákat az egészséges, örömteli pillanatokért!

 

 

 

[1] National Institutes of Health; Kenneth Dorshkind, Susan Swain: Age-Associated Declines in Immune System Development and Function - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2742656/

[4] National Institutes of Health; Jennifer N. Morey, Ian A. Boggero, April B. Scott, Suzanne C. Segerstrom: Current Directions in Stress and Human Immune Function - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465119/

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Immunerősítés

Keresés