Menü

Többé nem kell elviselned a benőtt szőrszálak kellemetlen érzését – mutatunk 4 módszert a megelőzésükre!

Többé nem kell elviselned a benőtt szőrszálak kellemetlen érzését – mutatunk 4 módszert a megelőzésükre!

Amennyiben rendszeresen epilálsz, bizonyára a benőtt szőrszálak neked is okoztak már fejfájást. Ez a kellemetlen jelenség talán az egyik legbosszantóbb szőrtelenítés utáni probléma, ezért teljesen érthető, ha mindent megtennél azért, hogy megelőzd. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel ezt könnyedén megteheted. Ebben a cikkben meg is mutatjuk, hogyan.

Mi okozza a benőtt szőrt? 

A benőtt szőrszálak kialakulását az idézi elő, hogy a szőr valamilyen oknál fogva nem tudja áttörni a bőr legfelső rétegét, ezért elhajlik és a bőrben folytatja növekedését, ami kellemetlen fájdalmat és gyulladt, pattanásszerű kinézetet eredményezhet.

Okozhatja eltömődött pórus, hullámos vagy göndör hajszerkezet, vastag szőrszálak, de a epilálási rutin is sokat nyom a latban, ugyanis helyes szőrtelenítési szokások alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük a borotválkozás, gyantázás utáni problémák kialakulásának esélyét. A cikk további részében kifejtünk 4 olyan borotválkozási módszert, ami nagyban segíthet a benőtt szőrszálak megelőzésében.

  1. Fordíts elegendő figyelmet a borotvára

A borotvánk állapota nagy befolyással van a benőtt szőrszálak kialakulására, hiszen egy viszonylag régóta használt borotván kórokozók ezrei telepedhetnek meg, továbbá a pengék is jelentősen eltompulhatnak. Emiatt többször kell átmennünk a szőrtelenítendő felületen, ami több benőtt szőrszálat eredményezhet a sok súrlódás miatt, ezért érdemes megfelelő időközönként cserélni a borotva fejét.

A borotva élettartalma nagyban függ attól, hogy milyen időközönként végzed a szőrtelenítést: ha például naponta borotválkozol, akkor érdemes 1-2 hetente megejteni a cserét. Ha két naponta, akkor ez az idő 2-3 hétre változik, és ha heti kétszer, akkor 4-6 hétre. Amennyiben a borotva élettartalmát tovább növelnéd, minden használat előtt fertőtlenítsd le alkohollal a fejét, így a pengéken jóval kevesebb kórokozó fog tanyázni.

  1. Radírozz szőrtelenítés előtt! 

A bőrradírozás segítségével könnyedén eltávolíthatod az elhalt hámsejteket a szőrtelenítendő felületekről, ami nemcsak azt akadályozza meg, hogy a pengék szőrtelenítés közben idő előtt megteljenek elhalt hámsejtekkel, de a benőtt szőrszálak kialakulási esélyét is jelentősen csökkentheti, ugyanis a pórusok kitágításával a szőrszálak akadálymentesen tudnak kitörni a bőr felszínéből, így nem tudnak benőni.

A bőrtípusodtól függően (ha még nem vagy tisztában a bőrtípusoddal, fordulj kozmetikushoz és kérd a segítségét) több eszközzel is elvégezheted a radírozást: amennyiben érzékeny, pattanásos vagy heges a szőrtelenítendő felület, érdemes lehet egy kémiai hámlasztót használnod, hiszen ezen radírozó készítmények gyengéden szedik le az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről. Ezzel szemben ha a bőrtípusod a zsíros spektrumba esik - és nincsenek rajta hegek vagy pattanások - akkor inkább a fizikai hámlasztóval történő radírozást javasoljuk, ami könnyebben megbirkózik a szívós bőrfelületekkel.

  1. Borotválkozz a szőr növekedésével megegyező irányba! 

Általában a szőr növekedésével ellentétes irányban szoktunk szőrteleníteni, hiszen így sokkal könnyebben el tudjuk érni a szőrszálak tövét, ám ez módszer könnyedén benőtt szőrszálakhoz vezethet, ezért érdemes a szőrnövekedésünk irányát követni. Ha így nem tudjuk eltávolítani az összes szőrszálat, akkor célszerű lehet az oldalsó irányból is átmenni a borotvával a teljesen sima bőrfelületért.

  1. Készítsd elő a borotválni kívánt területet!

Ha a borotvát közvetlenül a nedves bőrünkön alkalmazzuk, a súrlódás nagy mértéke miatt könnyen irritáció, szőrtüszőgyulladás vagy benőtt szőrszálak jelentkezhetnek, ezért érdemes egy olyan anyagot kenni a szőrteleníteni kívánt területre, ami csökkenti a borotva és a bőrfelület érintkezését. Erre a célra kiválóan alkalmas a kókuszolaj, az általunk már eleve használt hajbalzsam vagy egy bőrregeneráló borotválkozó készítmény.

Amennyiben az utóbbi mellett döntesz, érdemes lehet egy olyan terméket választanod, ami a szőrtelenítés megkönnyítése mellett még bőrbarát összetevőivel is kellemesen nyugtatja a bőr felszínét. 

A Naturissimo teafaolajat és kamilla kivonatot tartalmazó borotvagélje pontosan ezt teszi: a benne található teafaolaj, eukaliptuszolaj, cédrusolaj, valamint mentololaj fertőtlenítő hatása csökkenti a fertőzés okozta bőrirritáció esélyét, míg a kamilla-, a körömvirágkivonat, az allantoin, a B5- és az E-vitamin jelentős pozitív hatással van a már meglévő hegek regenerálódására. A borotválkozógélt elég csak felkenni a szőrteleníteni kívánt felületre, hogy akár egy húzással le tudd borotválni a szőrszálakat, miközben szőrpuhító és bőrregeneráló hatásait is élvezheted!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Benőtt szőrszál

Keresés