Menü

Ezzel a 4 természetes módszerrel könnyedén kikúrálhatod magad a székrekedésből

Ezzel a 4 természetes módszerrel könnyedén kikúrálhatod magad a székrekedésből

Ma már a székrekedés az egyik legelterjedtebb emésztőrendszeri betegséggé vált a világon: Amerikában évente körülbelül 2 és 3 millió között mozog[1] a megbetegedések száma. A probléma itthon is sokakat érint, így összegyűjtöttünk pár tippet, hogy milyen életmódbeli változtatásokkal kezelheted a kórt!

 

[1] A Sonnenberg, T R Koch: Epidemiology of Constipation in the United States - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2910654/

Mi okozza a székrekedést?

A betegség hátterében legtöbbször egészségtelen életviteli szokások állnak. Okozhatja a kevés mozgás, a rostszegény étkezés, alacsony folyadékbevitel vagy az elfojtott székelési reflexek. A székrekedéssel általában nem szükséges orvoshoz fordulnunk, ám ha életmódbeli változtatásaink ellenére 2 hét után sem múlik el, akkor mindenképp érdemes látogatást tennünk háziorvosunknál.

Továbbá, ha székletünk véres, formája és mérete drasztikusan megváltozott, vagy hasi fájdalmakat tapasztalunk, akkor is ajánlott szakember segítségét kérnünk. Hiszen ilyen tünetek esetén komolyabb betegség is állhat a fájdalmak mögött.

Hogyan tudjuk kezelni a székrekedést?

Rostdús diétával: a rostok jelentős szerepet töltenek be emésztésünk egészséges működésében. Alapvető üzemanyagként szolgálnak a vastagbél sejtjeinek működéséhez, továbbá biztosítják emésztésünk egészséges ritmusát, továbbá székletünk megfelelő állagáért is felelnek. Ennek ellenére a felnőttek többsége nem visz be elegendő rostot a szervezetébe, ugyanis az átlagos rostfogyasztás a felnőttek körében 15-17 gramm[1], ám az ajánlott bevitel ennél magasabb: nőknek 25 gramm, míg férfiaknak 38 gramm[2].

Ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy rostdús ételek beiktatásával növeljük rostfogyasztásunkat. Ezt könnyedén megtehetjük zöldségek és gyümölcsök, vagy esetenként étcsokoládé fogyasztásával, ugyanis ezek az ételek bőven tartalmazzák az emésztést segítő tápanyagot. Ám ha biztosra szeretnél menni a rostfogyasztásodat illetően, a sokoldalú étrendet akár rosttartalmú étrendkiegészítőkkel is gazdagíthatod.

Sportolj többet: a testmozgás serkenti a vérkeringést a testedben, így az emésztésedet is segítheti. Viszont célszerű ügyelned arra, hogy ne rögtön étkezés után kezdj el edzeni! Inkább várj egy órát sportolás előtt, hiszen teli hassal könnyen hányingered lehet az edzéstől. Emellett a gyomrodnak szüksége van a belek izmaiban koncentrálódott vérre az emésztéshez, ami az edzés alatt a felgyorsult vérkeringésnek köszönhetően más izmokba áramlana.

Már egy nagyobb séta is segíthet a székrekedés kellemetlenségein, ám ha ennél aktívabb időtöltésre vágysz, akkor a kocogás, a futás vagy az úszás is tökéletes lehet erre a célra. Mielőtt azonban bármilyen sporttevékenységbe belekezdenél, ne felejts el bemelegíteni, hiszen a testmozgás előtt elvégzett gyakorlatsorok csökkentik a sérülés veszélyét, emellett fokozzák a teljesítményedet. Egy előző cikkünkben írtunk már arról, hogyan melegítheted be az izmaid.

Végezz magadon hasmasszázst: ez a hason alkalmazott gyakorlat nemcsak a székrekedéseden segít, hanem jótékony hatással van a belek vérkeringésére. Emellett a gyomor körüli izomzatot is ellazítja, ezért a puffadásra is jótékony hatással lehet. Mindössze a kezeidre és 5 percre van szükséged ahhoz, hogy könnyíts megfeszült gyomrod állapotán. Ha rákeresel az interneten, ki fog dobni egy rakás videót a masszázsról és a pontos instrukciókról.

Alkalmazz enzimeket: szervezetünkben a gyomorsav és az enzimek bontják le az elfogyasztott élelmet. Így, ha a székrekedés következtében székletünk keményebb a megszokottnál, akkor bátran megtöbbszörözhetjük a biokatalizátorok számát külsőleg bevitt, enzim tartalmú étrendkiegészítőkkel. Az emésztést segítő komplex étrendkiegészítő a proteáz, a limáz, és a betai enzimek emésztést támogató tulajdonságait ötvözi a gyömbérgyökér anyagcsere gyorsító hatásával, így hatékony segítség lehet számodra a székrekedés elleni harcban!


[1] Kya N Grooms, Mark J Ommerborn, Do Quyen Pham, Luc Djoussé, Cheryl R Clark: Dietary Fiber Intake and Cardiometabolic Risks Among US Adults, NHANES 1999-2010 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24135514/

[2] National Academy of Sciences: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids - https://www.nap.edu/read/10490/chapter/9#345

Tartalomhoz tartozó címkék: Székrekedés

Keresés