Menü

Ezzel a két módszerrel garantáltan enyhíthetsz az ízületi fájdalmakon!

Ezzel a két módszerrel garantáltan enyhíthetsz az ízületi fájdalmakon!

Az ízületi fájdalom a nyugati világ egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája: az Amerikai Egyesült Államok felnőtt lakosságának közel 23%-a érintett[1], így ha neked is vannak fájó ízületeid, akkor nem vagy egyedül ezzel a problémával.

Még akkor sem, ha viszonylag fiatalnak gondolod magad a sajgó ízületekhez, ugyanis a betegség nemcsak az idősebb korosztályra jelent veszélyt - az érintettek 60%-a 18 és 65 éves kor között mozog. Viszont ez nem jelenti azt, hogy együtt kellene élned a fájdalmakkal! Elhoztunk neked két olyan módszert, amivel garantáltan enyhülhet a fájdalom!

 

[1] Centers of Disease Controll and Prevention: Arthritis - https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/arthritis.htm

Pár szót az ízületi fájdalomról

A hosszútávú ízületi fájdalom általában az artritisznek köszönhető, ami közel 150-féle betegség gyűjtőneve. Amennyiben a fájdalmak kezdenek tarthatatlanná válni, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Bár még nem találtak olyan gyógymódot, ami véglegesen megszüntetné a fájó érzést, de jelentősen tudod csökkenteni a fájdalmat – otthon is.

Így elhoztunk neked két házi praktikát, amivel enyhíthetsz a kínzó tüneteken - természetesen nem helyettesítik a szakszerű orvosi ellátást, de remekül kiegészíthetik az orvosi kezelést.

A hőmérséklet gyógyító ereje

A termoterápia bizonyítottan enyhíti az ízületi fájdalmat[1]. A meleg és a hideg hatása eltérő a szervezetünkre nézve: a hűsítő módszereket gyulladáscsökkentésre és a duzzanat kezelésére szokás alkalmazni, mivel a hideg hatására az erek összehúzódnak, a vérkeringés pedig felgyorsul, amitől rövidebb idő alatt tűnik el a duzzanat. Ezzel szemben a meleg erejétől a megfeszült izmok ellazulnak és rugalmasabbá válnak.

A terápia úgy néz ki melegítés esetén, hogy egy meleg tárgyat ráhelyezünk körülbelül 20 percig a fájdalmas pontra. Használhatsz egy felmelegített vizes flakont, elektromos hőpárnát, melegíthető plüssöket vagy akár vehetsz egy meleg fürdőt is.

A hidegterápia is hasonlóan egyszerű, bár itt érdemes figyelni pár dologra: először is, a kezelést maximum 20 percig érdemes csinálni, másodszor pedig, a jéghideg felületet ne nyomjuk közvetlenül hozzá a csupasz bőrünkhöz. Ugyanis kevesen tudják, de a hideg tárgyak is tudnak égési sérülést okozni, ha közvetlenül érintkeznek a bőrfelülettel. Így bármilyen eszközt használunk a hidegterápiához, mindenképp érdemes körbe tekerni azt egy textillel.

A hidegterápiát is pont olyan egyszerű kivitelezni, mint a melegterápiát: elég csak bedobni egy törölközőt pár órára a mélyhűtőbe, de akár csinálhatunk saját készítésű fagyasztható jégtasakokat is. Csupán egy lezárható műanyag zacskóra, 2:1 arányban vízre és alkoholra lesz szükségünk hozzá: öntsük a zacskóba a két folyadékot (maximum ¾-ig töltsük fel a zacskót, a levegőt pedig simítsuk ki belőle, amennyire lehet), majd tegyük be az egészet a mélyhűtőbe pár órára, és már kész is. A kész zacskód pedig egy textilbe csavarba rakjuk a fájdalmas területekre.

Enyhítsd a fájdalmaidat illóolajokkal!

A termoterápián mellett még illóolajos masszázst is alkalmazhatunk a fájó területekre. Bár a masszázs önmagában is segíthet, az illóolaj még hatásosabbá tudja tenni a folyamatot. Hiszen egyes növények bizonyítottan csökkentik az ízületi fájdalmat, így az eszenciájukként szolgáló illóolajok hatékony segítséget nyújthatnak a fájó ízületeidnek.

A kúszó fajdbogyó olaj például tökéletes erre a célra. A növényt az amerikai és kanadai kultúrák népi gyógyászata ízületi fájdalom csökkentésre használta, nem véletlenül. Hiszen az illóolaja metil-szalicilátot tartalmaz, ami bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal[2] bír.

Továbbá az orvosi levendula is segítséget nyújthat ízületeink ellazítására. Ugyan a népszerű gyógynövény azért nyerte el az emberek megbecsülését, mert karakteres illata csökkenti a szorongás tüneteit, de azt tudtad, hogy a gyulladással is felveszi a harcot[3]? Ehhez elég egy pár cseppet növényi olajjal vegyítve a fájó pontokba masszíroznod és várni a fájdalom enyhülését.

De ha inkább egy frissítő hatású olajat kennél a gyulladt területekre, akkor a vietnámi eukaliptusz olaj lehet számodra a legideálisabb választás. Hiszen ez az illolaj nemcsak a megfázásod időtartalmát rövidítheti le, hanem a fájdalmaidat is hamarabb elmulaszthatja gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően[4]

A három illóolajat meg tudod venni egy csomagban az AromaBelle kínálatában. A szett tartalmazza mind a három 100%-os töménységű bio illóolajat , így garantáltan ki tudod használni gyulladáscsökkentő hatásukat ízületed fájdalmának enyhítésére. Próbáld ki illóolaj csomagunkat és élvezd a fájdalommentes élet minden boldog percét!


[1] Lucie Brosseau, KA Yonge, Vivian Welch, S Marchand, Maria Judd, George A Wells, and Peter Tugwell: Thermotherapy for treatment of osteoarthritis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669258/

[2] Wei-Rui Liu, Wen-Lin Qiao, Zi-Zhen Liu, Xiao-Hong Wang, Rui Jiang, Shu-Yi Li, Ren-Bing Shi, and Gai-Mei She: Gaultheria: Phytochemical and Pharmacological Characteristics - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270042/

[3] Gabriel Fernando Esteves Cardia, Saulo Euclides Silva-Filho, Expedito Leite Silva, Nancy Sayuri Uchida, Heitor Augusto Otaviano Cavalcante, Larissa Laila Cassarotti, Valter Eduardo Cocco Salvadego, Ricardo Alexandre Spironello, Ciomar Aparecida Bersani-Amado, and Roberto Kenji Nakamura Cuman: Effect of Lavender (Lavandula angustifolia) Essential Oil on Acute Inflammatory Response - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878871/

[4] Yang Suk Jun, Purum Kang, Sun Seek Min, Jeong-Min Lee, Hyo-Keun Kim, and Geun Hee Seol: Effect of Eucalyptus Oil Inhalation on Pain and Inflammatory Responses after Total Knee Replacement: A Randomized Clinical Trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703330/

Tartalomhoz tartozó címkék: Fájdalomcsillapítás Ízületi fájdalom

Keresés