Menü

Ezekkel a módszerekkel bizonyítottan enyhítheted a fejfájást!

Ezekkel a módszerekkel bizonyítottan enyhítheted a fejfájást!

Ebben a felgyorsult világban sajnos a fejfájás egyre többször fordulhat elő a mindennapokban. Amikor jelentkezik, legtöbbször csak beveszünk egy fejfájáscsillapítót és reménykedünk abban, hogy minél hamarabb elmúlik a kínzó fájdalom.

 

 

 

Ám nem muszáj mindig gyógyszerekhez nyúlnunk, ha enyhíteni szeretnénk a gyötrődést, hiszen természetes úton is csökkenthetjük a fájdalmat. Ebben a cikkben össze is gyűjtöttünk pár módszert, ami bizonyítottan csillapíthatja a fejfájás okozta kellemetlenségeket. 

 

Ezekkel a módszerekkel bizonyítottan enyhítheted a fejfájást!

Növeld a magnézium szintedet!

 

 

A magnézium jelentős szerepet tölt be a vércukorszint és az idegműködés szabályozásában egyaránt, így a fejfájást is enyhítheti. Egy kutatásból is kiderült, hogy azoknál, akik rendszeresen tapasztalnak fejfájást, az esetek túlnyomó részében magnéziumhiány fedezhető fel{C}{C}[1]{C}{C}.

 

 

Ennek ellenére nem tanácsoljuk azt, hogy hirtelen nagy mennyiségű magnéziumot juttass a szervezetedbe. Ugyanis a magnézium kis mennyiségben segíthet az állapotodon, de nagy mértékben fogyasztva könnyen hasmenéshez vagy egyéb emésztési gondokhoz vezethet.

 

 

Kerüld a hisztamin tartalmú ételeket! 

 

 

A hisztamin egy olyan vegyület, ami éppúgy megtalálható a szervezetünkben, mint egyes ételekben is. Ám könnyen megeshet, hogy túl sok halmozódik fel belőle a szervezetben, ami hisztamin intolerenciához vezethet.

 

 

Ez az állapot pedig könnyen migrénes fejfájás formájában nyilvánulhat meg. Egy kutatás keretében 17 ételallergiás és 28 krónikus fejfájással küzdő alanyon tesztelték a hisztaminszegény diéta hatásait{C}{C}[2]{C}{C}.

 

 

Az eredmények azt mutatták, hogy hisztaminszegény diéta hatására az ételallergia tünetei és a fejfájás intenzitása is csökkent. Ha te is ezt a módot választanád fejfájásod enyhítésére, akkor itt vannak a legismertebb ételek, amelyeket viszonylag magas hisztamintartalmuknál fogva érdemes lehet kerülnöd:

 

 

 • alkoholtartalmú italok 
 • zöld tea
 • fekete tea
 • kávé 
 • erjesztett ételek, például savanyú káposzta
 • tejtermékek 
 • füstölt húsok 
 • avokádó
 • padlizsán 
 • spenót
 • rákfélék

 

 

Alkalmazz hideg borogatást!

 

 

A hidegterápia olcsó alternatívája lehet a fejfájás tüneteinek csökkentésére. Egy kutatás keretében 26 migrénre hajlamos nőt kezeltek hideg termokezeléssel. Az eredmény pedig igazolta a hideg jótékony hatásait. Két résztvevő kivételével az összes alany javulást tapaszt a rohamok utáni kezelés hatására. Így kimondhatjuk, hogy a hideg termoterápia hatásos lehet a fejfájás tüneteinek enyhítésére. 

 

 

A hideg gélpárnát a testünk több pontjára is helyezhetjük. Rakhatjuk nyakunk hátsó részére, de akár a koponya fájó pontjaira is. A terápiát 20 percig érdemes csinálni, majd egy órás szünetet tartani.

 

 

Ugyan normálisnak mondható, ha a folyamat közben a hideg minimális mértékben égeti a bőrödet, ám ha ez hatás erősebb a tűrhető szintnél, akkor vedd le hideg gélt. Ugyanis ez jelezheti azt, hogy a bőröd érzékenyebb a hidegre, így nem célszerű ott tartani a hideg gélpárnát.

 

 

Használj illóolajokat! 

 

 

Egyes illóolajok a sokoldalú használatuk miatt még a fejfájás enyhítésére is használhatóak. Például a levendulaolaj is ilyen. Az egyik illóolajjal végzett kutatás keretében 47 emberen tesztelték a levendulaolaj hatását.

 

 

A 129 jelentett migrénrohamból a levendulaolaj 92 alkalommal szüntette meg teljesen a fájdalmakat vagy részlegesen enyhítette őket. Ezzel szemben a placebo-készítmények 68 migrén rohamból csak 32 esetben enyhítették a tüneteket{C}{C}[3]. Így a levendulaolaj bizonyítottan hatékony lehet a fejfájás csillapítására.

 

 

Hasonló hatása van a borsmenta illóolajának és a majoranna illóolajnak is{C}{C}{C}[4]{C}{C}. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy különböző népek mindkét illóolajat ősidők óta használják az orvoslásban: míg a majoranna használata legfőképp Irakban és Törökországban terjedt el{C}{C}[5], addig a mentát főként a görögök, a rómaiak és az egyiptomiak hasznosították fejfájás enyhítésére. 

 

 

Ezek az illóolajok külön-külön is segítséget nyújthatnak a fejfájás leküzdésében, ám együttes erővel még nagyobb lehet a fájdalomcsillapító hatásuk. A Kék Csillag illóolaj-keverék pont a fent felsorolt illóolajokat tartalmazza.

 

 

Ráadásul a keverék használata is roppant egyszerű: csupán 1-5 cseppnyi mennyiséget szükséges belemasszíroznod a halántékodba a fájdalom enyhülésért!

 

 

Ha pedig egy másik hatásos illóolaj-keveréket kiegészítenél a hideg terápiás hatásával, akkor javasoljuk, hogy próbáld ki a Cepharom Fejfájáscsillapító készítményünket, melyben a masszírozó fém görgő hideg érzetével járul hozzá a fájdalom megszüntetéséhez.

 

{C}[1] Alexander Mauskop & Jasmine Varughese: Why all migraine patients should be treated with magnesium - https://link.springer.com/article/10.1007/s00702-012-0790-2

{C}[2] F Wantke, M Götz, R Jarisch: Histamine-free diet: treatment of choice for histamine-induced food intolerance and supporting treatment for chronic headaches - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10779289/

{C}[3] Payam Sasannejad, Morteza Saeedi, Ali Shoeibi, Ali Gorji, Maryam Abbasi, Mohsen Foroughipour: Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/

{C}[4] Payam Sasannejad, Morteza Saeedi, Ali Shoeibi, Ali Gorji, Maryam Abbasi, Mohsen Foroughipour: Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/

{C}[5] Fatemeh Bina, PharmD, PhD Candidate and Roja Rahimi, PharmD, PhD: Sweet Marjoram - A Review of Ethnopharmacology, Phytochemistry, and Biological Activities - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871212/

Tartalomhoz tartozó címkék: Fejfájás

Keresés