Menü

Így előzheted meg a hangyainváziót az otthonodban

Így előzheted meg a hangyainváziót az otthonodban

A nyár beköszöntével talán neked is meggyűlt a bajod a hangyákkal. A legtöbben káros vegyszerekkel esnek neki az irtás folyamatának, ám természetes módszerekkel is távol tarthatod a betolakodókat. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan.

 

Rendszeresen tisztítsd le a szemetest és a padlót!

A hangyák előszeretettel bújnak meg a szemetesládában, hiszen rengeteg ételmaradékot tartalmaz. Emiatt érdemes minél többször letisztítani, amit több módon is megtehetünk. Alkalmazhatunk szappanos vizet, illóolajos felmosóvizet vagy készíthetünk sprayt is.

A többszöri tisztítás nemcsak a lerakódott ételmaradékoktól szabadítja meg a kukát – ami köztudottan vonzza a hangyákat - hanem a betolakodókat is elriasztjuk. Ugyanis ezzel elvágjuk a hangyák kommunikációs csatornáját, mivel tisztítás közben a hátrahagyott feromont is eltávolítjuk a kuka felületéről.

Cseréld le a hangya-lepte szobanövényeket!

Egyes hangyafajok örömmel húzódnak meg a szobanövények földjében. Ezért célszerű lehet megvizsgálni az otthonodban lévő szobanövényeket, hiszen könnyen lehet, hogy hangyákra bukkansz a cserepekben.

Amennyiben valamelyik növény talajában hangyákra bukkansz, dobd ki a növény földjét, a növényt pedig helyezd át egy tiszta földdel töltött cserépbe. Így nem biztosítasz a hangyáknak búvóhelyet a házadban.

Alkalmazz lefőzött kávézaccot!

A frissen lefőzött kávézacc szintén távol tartja a hangyákat, hiszen a kártevők ki nem állhatják a koffein szagát. Elég, ha lefőzöl egy kávét, a zaccot pedig olyan helyre rakod, ahol a hangyák bejöhetnek a házba.

Ez a módszer könnyedén távol tarthatja a rovarokat. Viszont ne felejtsd el a zaccot időközönként cserélni, hiszen, ha kiszárad, elveszti hangyariasztó erejét.

Viszont az is megeshet, hogy már csak a hangyák jelenlétérére leszünk figyelmesek a házunkban. Így a megelőzés már-már értelmetlenné válik. Szerencsére a hangyák irtására is van egy pár tippünk:

  1. Illóolajok

Egyes illóolajok remekül távol tudják tartani a hangyákat. Ilyen például a bazsalikom illóolaj, a vietnámi eukaliptusz illóolaj, a jávai citronella illóolaj, az orvosi levendula illóolaja, a borsmenta illóolaj, a geránium illóolaj, a teafa illóolaj és a fahéj illóolaj is. Ugyanis ezen illóolajok szagát nem tudják elviselni a hangyák.

Az illóolajokat önmagukban is használhatod vízzel és alkohollal vegyítve, ám keverékként még hatásosabbak lehetnek. Ehhez elég egy felcímkézett üvegbe vagy flakonba 35 ml 70%-os alkoholhoz 15 csepp bazsalikom illóolajat és 15 csepp borsmenta illóolajat csepegtetned, majd hozzáadni 15 ml vizet. Ezután egy alapos felrázás után fújd le a hangya- lepte területeket.

  1. Fehérborecet

A fehér borecet nemcsak, hogy kiírtja a hangyákat, hanem távol is tartja őket. Ha emellett az opció mellett döntesz, önts hígítatlan fehér borecetet egy üres sprays üvegbe és fújd le a kritikus területeket.

Amennyiben nem szereted az ecet illatát, hígítsd fel vízzel és így alkalmazd. Az ecet így is kifejti hangyaölő és riasztó hatását, ám a szag kevésbé lesz erős a házban.

  1. Szappan oldat 

Ezt a megoldást már évszázadokon keresztül használták természetes hangyairtásra. Csak reszeld le egy szilárd szappan negyedét, ezután pedig keverd el borsmenta olajjal és vízzel. Ezután fogd az elkészült keveréket, öntsd bele egy műanyag spray üvegbe, majd fújd le vele a hangyákat.

Nem elég, hogy ezzel elpusztíthatod a hangyákat, de még a hangyák feromon nyomait is eltűntheted. Ennek következtében a hangyák nem fogják tudni tartani egymással a kapcsolatot és szép lassan eltűnnek az otthonodból.

  1. Szódabikarbóna

A szódabikarbónát, mely a savat termelő hangyák számára mérgező, egyszerűen szórd a hangyák útvonalára.

A cikkben felsorolt tippek segítségével jelentősen csökkentheted a hangyák számát az otthonodban. Ám, ha a hangyák mellett a szúnyogokkal is könnyen meggyűlik a bajod, akkor ebben is a segítségedre lehetünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hangyairtás

Keresés