Menü

Így előzheted meg a mell sebesedését!

Így előzheted meg a mell sebesedését!

Gyermeked születése igazi csoda lehetett számodra, ám a boldogság soha nem felhőtlen az elején. Ugyanis a baba gondozása és a gyereknevelés olyan kihívások elé állíthat téged, amikkel idáig még nem kellett szembesülnöd.

Ilyen például a szoptatás is, ami könnyen mellsebesedést okozhat a kismamáknak. Ez a jelenség az egyik leggyakrabban előforduló probléma a szoptató nők körében, ami megnehezítheti a táplálás természetes folyamatát. Ám pár egyszerű tanács megfogadásával könnyedén megelőzheted ezt a kellemetlenséget!

A kellemetlenségek normálisak –  de csak egy darabig

A szoptatás közbeni kényelmetlen érzés a folyamat velejárója, és az esetek többségében nem is áll mögötte komolyabb egészségügyi probléma. Ám akkor már más a leányzó fekvése, ha az emlők alapállapotukban – vagyis a szoptatáson kívül – is fájnak, sebesek és érintésre lüktetnek. A sebes mellek teljesen el tudják lehetetleníteni a szoptatás folyamatát, ami jelentős negatív hatást gyakorolhat nemcsak rád, de a kicsire is.

Végül is, az első pár hét létfontosságúnak számít a baba fejlődésében, ezért ha az anya melle annyira sebes, hogy nem tudja táplálni a gyermeket, az rányomhatja a bélyegét a baba testi-lelki fejlődésére. Emellett a te szemszögedből nézve, ha nem kezeled a fertőzést, könnyen emlőgyulladáshoz vezethet, így erősen ajánlott orvoshoz menned vele.

Mi a sebesedés oka?

Az egyik fő ok a helytelen szoptatási módszer. Sokszor fordul elő, hogy táplálás közben a csecsemő nem kapja be eléggé a mellet, így a szopizás nagy nyomást gyakorol a bimbó részre, ennek eredményeképpen pedig sérülhet a felszíne. Ezt elkerülendő érdemes a szoptatásnál feltolni a baba felső ajkát és ügyelni arra, hogy a mellünk egész bimbóudvarát a szájába vegye.

A felsértett mellen akkor lesz lüktető és kifejezetten fájdalmas sebesedés, ha baktériumokkal érintkezik, majd ennek következtében elfertőződik. Így nem csak arra érdemes figyelnünk, hogy a szoptatás közben ne sérüljön a bimbó, hanem arra is, hogy táplálás után alaposan mossuk meg a melleinket!

Miután végeztünk a szoptatással, ne rántsuk ki a baba szájából a mellünket! Ez neki egyáltalán nem lesz zavaró, de a te melled nagyon fog fájni utána. Célszerű először megszakítani a kicsi táplálkozási folyamatát úgy, hogy az ujjadat a szája és a melled közé helyezve lezárod a szívás folyamatot és lassan lefejted őt magadról. Így mindkettőtök számára fájdalommentesen szakíthatod meg a szoptatást.

A mellszívógép kiválasztásánál is érdemes odafigyelni

Ha a szoptatás helyett vagy mellett az anyatej lefejése mellett döntöttél, akkor is fontos, hogy a mellszívó gép mérete illeszkedjen a melled méretéhez! Ha ugyanis a szerkezet szívófeje túl kicsi, akkor könnyedén felszakíthatja a mell felszínét.

Abban az esetben ideális a szívófej mérete, ha pont beszívja a bimbó egészét és egy minimális részt a bimbóudvarból. A jó paraméterekkel rendelkező szívófej nemcsak a sebesedést akadályozza meg, hanem több tejet tud kiszívni a melleidből, ezért érdemes különös figyelmet fordítani a kiválasztására. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik modell mérete lenne ideális számodra, bátran hívd fel a gyártót, és kérd ki tanácsát az ügyben!

Az ápoló gondoskodás is csodát tehet

Azzal is sokat tehetsz fájdalommentes táplálásért, ha folyamatosan kened a sebeket különböző balzsamokkal. Természetesen ezek a krémek nem helyettesítik az orvosi diagnózist, de elősegítik a sérülések gyógyulását és hidratálttá teszik a bimbó felszínét.

Ha tennél egy próbát velük, akkor melegen ajánljuk neked mellbimbókrémünket, ami nyugtatja a szoptatástól gyötört bimbókat, de ideális a mellszívó gép által kikezdett bőrre is. A fehérmályva gyökér és a körömvirág nyugtató hatásával segíti elő a mellek regenerálódását, amit le se kell mosnod szoptatás előtt, mivel összetevői nem veszélyesek gyermeked számára. Így kényelmes gyógyulást biztosíthatnak megfáradt melleidnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szoptatás Sebes mellbimbó

Keresés