Menü

Így mérsékelheted a striák kialakulását!

Így mérsékelheted a striák kialakulását!

A várandós nők 50-90%-a szerez striákat a terhesség alatt[1], így a várandósság egyik legelterjedtebb velejárójává vált. Bár a bőrünkön húzódó csíkok testünk változásának természetes velejárója, lehet, hogy téged is zavarnak, ezért összegyűjtöttünk pár tippet, amivel mérsékelheted a kialakulásukat!


[1] Miriam Brennan, Mike Clarke & Declan Devane: The use of anti stretch marks’ products by women in pregnancy: a descriptive, cross-sectional survey - https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-016-1075-9

Így jelennek meg a „zebracsíkok” a bőrön

A striák legtöbbször azokon a felületeken szoktak kialakulni, ahol megnyúlik a bőrünk: a fenekünkön, a combunkon, a hasunkon és a mellünkön. Hiszen legtöbbször ide rakódnak le a felszedett plusz kilók, aminek hatására megfeszül a felső hámréteg alatti kötőszöveti réteg, és darabokra szakad. Így szemmel látható csíkok jelennek meg a bőrünkön.

A kezdetben lilás-rózsaszínes striák az idő múlásával lassan elfehérednek, így egyre nehezebben észrevehetőek a bőr felszínén. Bár a kinézetük jelentősen elhalványodhat az évek alatt, soha nem fognak teljesen eltűnni, így ha meg akarod óvni bőröd kinézetét a striák nyomaitól, akkor a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetned. 

Az, hogy nálad mennyire látványosak a csíkok, nagyban függ attól, hogy milyen a genetikád. Ha anyukádnak is voltak striái a várandósság alatt, akkor nagy valószínűséggel neked is lesznek. Emellett a genetika úgy is befolyásolja a helyzetedet, hogy ha világosabb a bőröd, akkor a csíkok is sokkal látványosabbak lesznek a testeden.

Egészséges életmóddal a striák ellen

Jelentősen mérsékelheted a striák kialakulását, ha testtömegedet egészséges keretek közt tartod a várandósság alatt. Persze, pár kiló felszedése teljesen normális, ennek ellenére érdemes odafigyelned a súlyodra. Ugyanis a meghízott területeken megfeszülhet a bőröd, emiatt könnyebben alakulhatnak ki rajta csíkok. A változatos étrend és a rendszeres testmozgás rengeteget segíthet ebben a folyamatban.

Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a várandóság alatti edzés nem jelent veszélyt[1] sem az anya, sem a baba állapotára nézve, ha a kismama kellő odafigyeléssel végzi a gyakorlatokat. Ám érdemes olyan edzőhöz mennünk, aki tisztában van a terhességünkkel, és körültekintően tudja kezelni az állapotunkat.

Továbbá célszerű kerülni azokat a sportokat, amikben nagy a sérülés veszélye. Ilyen tevékenységek, amikben leeshetsz a sporteszközről (például gimnasztika, biciklizés), vagy ahol ütés érhet téged (például labdasportok vagy küzdősportok). Viszont, ha egyáltalán nem fűlik a fogad semmilyen testmozgáshoz, akkor ne erőltesd, mivel a terhesség alatt nem szabadna olyan dolgokat csinálnod, amik kényelmetlenek számodra.

A vízfogyasztás fontosabb, mint valaha

Bár nemcsak a terhesség alatt kell odafigyelnünk folyadékbevitelünkre, de ekkor még fontosabbá válik szervezetünk számára. Ugyanis eljuttatja a bevitt tápanyagokat a magzatnak, megvéd minket a húgyúti fertőzésektől[2] és még a striáinkat is mérsékelheti. 

A rendszeres vízfogyasztás hidratálttá teszi a bőrt, ami így rugalmasabbá válik és nehezebben törik meg a felszedett kilók nyomása alatt – vagy felett, nézőpont kérdése. A várandósság alatt alapvetően megnő az ajánlott folyadékbevitel, de ennek a mennyisége függ a súlyodtól, a napi aktivitásodtól, és a terhességed jellegétől is (ha ikreket vársz, akkor értelemszerűen érdemes több vizet innod). A legjobb az, ha kikéred erről orvosod véleményét.

Viszont, ha már megjelentek a bőrödön a striák, akkor érdemes minél hamarabb leápolni, hogy ezzel is halványítsuk a csíkok kinézetét. Ezt megteheted úgy, hogy shea vajjal vagy kókusz olajjal hidratálod bőröd felületét. De akár illóolaj tartalmú krémeket is bevethetsz a folyamathoz.

A Panarom striák elleni balzsama a természet erejével újítja meg bőröd állapotát: a benne található illóolajok jelentősen megkönnyíthetik a csíkok elhalványodási folyamatát, de akár a striák megelőzésre is alkalmas. Elég csak felkenni a krémet, és hagyni, hogy az illóolajok hatóanyagai segítőkezet nyújthassanak a regenerálódási folyamatban!


[1] Roger L. Hammer, PhD, Jan Perkins, MSc, and Richard Parr, EdD, FACSM: Exercise During the Childbearing Year - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595006/

[2] Thomas M. Hooton, MD; Mariacristina Vecchio, PharmD; Alison Iroz, PhD; Ivan Tack, MD, PhD; Quentin Dornic, MSc; Isabelle Seksek, PhD; Yair Lotan, MD: Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections - https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079

Keresés