Menü

Így távolíthatod el a koszmót a babád fejbőréről – természetes módszerekkel!

Így távolíthatod el a koszmót a babád fejbőréről – természetes módszerekkel!

Amikor megjelenik a barnás-sárgás, korpaszerű képződmény az újszülött gyermek fején, jogosan eshetünk kétségbe. Hiszen nem mindennap találkozhatunk ehhez hasonló tünetekkel. Ám a tünet mögött általában a koszmó áll, ami legtöbbször ártalmatlan és könnyen kezelhető.

Így távolíthatod el a koszmót a babád fejbőréről – természetes módszerekkel!

Mi is az a koszmó?

A koszmó egy korpaszerű, sárgás-barnás képződmény a csecsemők fejbőrén. A jelenség viszonylag sűrűn fordul elő: a babák 10 százalékánál 1 hónapos korig alakul ki, míg a babák 70 százalékánál pedig 3 hónapos korig[1].

Kétségbeejtő kinézete ellenére egyáltalán nem egy veszélyes vagy fájdalmas dologról van szó. Ezt az is igazolja, hogy a jelenség kezelés nélkül is elmúlik pár hónapon belül.

Ennek ellenére érdemes kezelnünk a kialakult állapotot. Hiszen a korpához hasonlóan a koszmó okozta elhalt hámsejtek is leválnak a fejbőrről. A koszmó nem igényel orvosi ellátást, kivéve azokban az esetekben, ha ezek a tünetek is társulnak hozzá:

  • a koszmó a fejbőrről az arcra is átterjed
  • pelenkakiütés alakul ki
  • gombás fülfertőzés alakul ki
  • a koszmós területek vörösek
  • szájpenész alakul ki

Hogyan kezelhető?

A boltokban kaphatóak olyan kefék, amelyek kifejezetten a koszmó eltávolítására lettek kifejlesztve. Viszont nem muszáj megvenned ezeket a speciális keféket. Hiszen egy laza sörtés, puha fogkefe is megteszi - amit kizárólag erre a célra használsz.

Amennyiben megvan a kiválasztott eszköz, máris belefoghatsz a tisztítási folyamatba ezeket a lépéseket követve (nem muszáj bevizezned a baba fejbőrét, de akár nedves fejbőrön is alkalmazhatod ezt a módszert):

  1. finoman kezdd el dörzsölni a koszmós területeket a kefével - a hangsúly a gyengéden van, hiszen nem akarjuk felsérteni a baba fejbőrét
  2. ezután húzd végig az elhalt hámsejteket a kefével a hajon és távolítsd el őket

Ezt a folyamatot minden nap érdemes végig csinálni.

Használj illóolajokat!

A gomba alapú koszmó tüneteit enyhítheted gombaölő illóolajokkal (például teafa illóolajjal), de átlagos koszmó esetén is a segítségedre lehetnek az illóolajok. Hiszen a hidratáló hatású és gyulladáscsökkentő olajok jelentősen finomíthatják a baba fejbőrét. Ilyen olaj a római kamilla olaj is.

Viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy akármilyen illóolajat választasz kérd ki róla a házi orvos tanácsát és ne felejtsd el bázis olajokkal vegyíteni az illóolajokat (ebben az esetben például sárgabararackmag-olajjal). Ugyanis a babák bőre kiemelten érzékeny lehet egyes illóolajokra, hígítatlanul semmiképpen ne használd ezeket!

Válaszd ki a megfelelő sampont!

Ugyan a koszmót nem a higiénia hiánya okozza, viszont a kezelésében nagyon nagy szerepet játszik a rendszeres hajmosás. Ebből az okból kifolyólag érdemes egy megfelelő sampont kiválasztani a kicsi számára.

Egyes esetekben a jól bevált babasampon is segíthet, ám a felnőtteknek készült korpásodás elleni samponokat mellőzd. Hiszen az erős, felnőttekre szabott korpásodás elleni készítmények túl intenzívek lennének egy baba bőrének, nem beszélve arról, hogy sok termék nemcsak természetes összetevőket tartalmaz. Mielőtt bármi mást - ha ezt az opciót választod, kérd ki a gyerekorvos véleményét.

Azonban, ha inkább egy természetes, gyengéd megoldás mellett döntenél, ezt is megteheted. A Herbarting kifejezetten koszmóra kifejlesztett babasamponja természetes összetevőivel veszi fel a harcot a koszmó ellen.

Ugyanis a készítmény fűzfakivonattartalma natúr hámlasztóként funkcionál, így nem egy mesterséges kemikália végzi el a munka oroszlánrészét. Ráadásul a babasampon alapjául kamillafőzet szolgál, ami kíméletessé teszi az elhalt sejtek eltávolítását.


[1] Denis Sasseville, MD, FRCPC: Cradle cap and seborrheic dermatitis in infants - https://www.uptodate.com/contents/cradle-cap-and-seborrheic-dermatitis-in-infants

Tartalomhoz tartozó címkék: Koszmó

Keresés