Menü

Természetesen az otthoni légszennyezettség ellen: tippek, hogyan tartsd tisztán az otthoni levegőt!

Természetesen az otthoni légszennyezettség ellen: tippek, hogyan tartsd tisztán az otthoni levegőt!

A légzés létezésünk egyik alapja. Átlagosan 14-szer veszünk levegőt egy perc alatt, ám eközben nem érzékeljük, milyen káros anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe. Épp ezért fontos, hogy tisztán tartsuk a levegőt ott, ahol élünk. Ebben a cikkben adunk pár tanácsot arra, hogyan tudod természetes úton megszűrni a levegőt a házban, hogy ezzel is óvni tudd a saját, és szeretteid egészségét!

Benti levegő vs. kinti levegő

Az EPA (United States Environmental Protection Agency) felmérése[1] szerint az amerikai lakosság átlagosan az ideje 90 százalékát fedett térben tölti, a helyzet itt Európában is hasonló. Sokkal több időt töltünk fedett térben, mint a szabadban, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hol jobb a levegő minősége?

A közhiedelemmel ellentétben a fedett légkör sokszor szennyezettebb lehet, mint a kinti, friss levegő. A négy fal között is számos anyagból szabadulhatnak fel káros kemikáliák, például a falfestésből. Egy kifestés nélkülözhetetlennek számít egy ház építésénél, ám a felvitt festékanyagból még évek után is egészségre veszélyes szerves könnyűgázok szabadulhatnak fel. Ezek a vegyületek felelősek lehetnek az asztma és az allergiák kialakulásáért. Ilyen anyagokat bocsátanak ki még a préselt fa bútorok vagy a rovarírtó szerek. Egy szó, mint száz: otthon sokkal jobban oda kell figyelnünk a levegő tisztítására. De van egy jó hírünk: ezt pár egyszerű praktikával te is meg tudod csinálni!

Hogyan tudod megszűrni a levegőt otthon?

Nyiss sokszor ablakot! Ez talán a legegyszerűbb módja annak, hogy a rossz levegőt kiűzd a lakásodból, és a helyét a jobb minőségű, friss levegő vehesse át. Abban az esetben nem tanácsos sűrűn nyitogatni az ablakot, ha a fővárosban laksz, mert akkor többet árthat a művelet, mint használ, hiszen a pesti levegő nem a tisztaságáról híres.

Ültess növényeket! Azon felül, hogy kellemes látványt nyújtanak a szobában, még természetesen is szűrik a levegőt. A teljes hatás elérése érdekében érdemes a ház különböző pontjaira szobanövényeket helyezni, hogy minél több helyen gondoskodhassanak a levegő tisztaságáról. Ráadásul az egyik legjobb dolog a növénytartásban, hogy biztos találsz olyat, ami illeszkedik növénygondozási szokásaidhoz. Például, ha még egy kaktuszt is képes vagy kiszárítani, akkor a zöldike még jobb választás lehet számodra. Nem igényel sok öntözést, emellett csodásan megszűri a levegőt. 

A közhiedelemmel ellentétben még a fürdőszobába is helyezhetsz növényt, csak olyan növényt kell választanod, amelyik szereti a párás, erdei levegőt. Bizony, a páfrányok ilyen páratűrők. Mivel a harasztok (ebbe a családba tartoznak a páfrányok) eleve a nedves környezetet preferálják, ezért a fürdőszobád klímáját is szeretni fogják.

Használj illóolajokat! Tudtad, hogy számos illóolajnak van antibakteriális hatása? Ezt a tulajdonságot kitűnően lehet használni a levegő tisztításánál is. Csak pár csepp a párologtatódba, és máris élvezheted a természetes aromák által nyújtott nyugtató légkört, ami nem mellesleg el is űzi a káros anyagokat az otthonodból. Számos illóolajat tudunk javasolni, penész eltüntetésére például érdemes lehet teafa olajat használni. Ez az olaj nem csak a bőrödre kenve tünteti el a pattanásaidat, hanem a penészt is eltávolítja a faladról.

Allergia szezonra még hatásosabb lehet az eukaliptusz olaj. A pollenek kiszűrése mellett még az orrodat is megtisztítja a mentolszerű illat, így érdemes lehet ezzel az olajjal szűrni a levegőt otthon. Ha ezt az illót választjuk, vásárlásnál érdemes figyelembe venni melyik eukaliptusz fajból nyerték ki az olajat. Ugyanis jelenleg 300 különböző fajt használnak fel ilyen célra, és mindegyik különbözően hat a szervezetünkre.

Például van olyan eukaliptusz, amit terhes nők, gyerekek, vagy epilepsziával küzdők esetében tilos használni káros hatásai miatt. Csak akkor vegyünk ilyen illóolajat, ha fel van tüntetve a növény fajtája a termékleírásban, és alaposan nézzünk utána a mellékhatásainak!Ha az eddig felsorolt olajok közül egyik sem szimpatikus, akkor még tudjuk ajánlani a saro, madagaszkári kámforfa, és niaouli illóolajat is. 

Ezen kívül gyújts még pár méhviasz gyertyát is! A méhviasz gyertyák a paraffinból készültekkel ellentétben teljesen természetesek, ezért égésük nem szabadít fel káros anyagokat. Emellett a viasz égése negatív ionokat bocsát ki, ami a mérgező kemikáliák negatív ionjaival egyesülve túl súlyosnak ígérkeznek ahhoz, hogy a levegőben maradjanak, ezért lehullanak a földre, vagy a bútoraink területére. Innen már egy egyszerű törlőkendővel való áttörléssel megszabadulhatunk tőlük!

Persze akkor sincs semmi veszve, ha ezekre a természetes módszerekre még rásegítenél egy kicsit. Próbáld ki például az Aromaforce légfertőtlenítő spray-t, amelynek segítségével már néhány fújással gondoskodhatsz a tiszta, jó illatú, friss levegőről! 


[1] epa.gov: What are the trends in indoor air quality and their effects on human health? - https://www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality#note1

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Légfertőtlenítés

Keresés