Menü

Ezért tesz jót az egészségünknek a rendszeres szaunázás

Ezért tesz jót az egészségünknek a rendszeres szaunázás

A szaunák forró gőze igencsak jó érzés lehet egy hosszú munkanap után. Ám nemcsak emiatt éri meg eljárni, hiszen a közérzet javítása mellett más egészségügyi hatásokkal is kecsegtet.

 

Csökkenti a stresszt

 

 

 

Ha gyakorlatiasan nézzük, akkor a szauna egy forró hely, ahová belépsz, becsukod az ajtót magad után, és kizárod a külvilágot - ez már önmagában is elősegítheti a relaxációt. Ráadásul a forró gőz is fokozza a nyugtató hatást.

 

 

 

Ugyanis a meleg hőmérséklettől több endorfin (ez a közismert “boldogsághormon”) termelődik: hozzájárul szervezetünk hatékony működéséhez, a fájdalmak csökkentéséhez és a jó közérzet fenntartásához.

 

 

 

Emellett erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést és csökkenti a stresszt. Ezt tovább lehet fokozni azzal, ha meditálsz a kamrában. Ha azt gondolod, hogy a meditáció nem neked való, szíved joga kihagyni a szauna rutinodból. Viszont azt ajánljuk, hogy mielőtt teljesen kiiktatod a gyakorlatot, olvasd el ezt a cikket.

 

 

 

Méregtelenítő hatású

 

 

 

A szauna forró gőze - szó szerint - megizzasztja a szervezetünket. Az izzadás pedig köztudottan méreganyagokat szabadít fel. Ha ezt a természetes folyamatot szaunázással is felerősítjük, akkor számos káros méreganyag tud távozni a testünkből.

 

 

 

Egy 2012-es kutatás keretében metafetaminnak kitett rendőröket vetettek alá intenzív szauna kúrának. A kúra 4-6 hétig tartott, napi 4 óra szaunázással - természetesen kisebb megszakításokkal, mely közben pótolták az elvesztett folyadékot.

 

 

 

A vizsgálatok végén a metafetamin-mérgezéshez köthető tünetek (fejfájás, fáradékonyság, insomnia) jelentősen enyhültek. [1]

 

 

 

Emellett egy másik kutatás szerint a higany, ólom, nikkel, réz szintünket is lejjebb vihetjük rendszeres szaunázással - bár itt a szakemberek hozzátették, hogy a témában további kutatások szükségesek.[2]

 

 

 

Fájdalomcsökkentő hatású

 

 

 

Fentebb már említettük, hogy a meleg környezet növeli az endorfin termelést. Ez a hormon csökkenti a fájdalmat és jó közérzetet biztosít. Viszont a meleg hőmérséklet más módon is támogatja a gyógyulást.

 

 

 

Hatására szaporább lesz a szívverésünk és kitágulnak az ereink, így élénkebbé válik a vérkeringésünk is. A gyógyulási folyamat is lerövidül, ami a fájdalom csökkenését és a hegesedés gyorsulását eredményezi.

 

 

 

Elősegíti a mélyebb alvást

 

 

 

A szaunázás nyugtató és endorfin-növelő hatása az alvásunkra is kihat. Hiszen a stressz csökkentése jelentősen támogatja a mély, pihentető alvásciklust.

 

 

 

Egy tanulmány keretében 10 krónikus fáradtság szindrómában szenvedő személyt vetettek alá egy szaunás kezelésnek. A vizsgálatok 4 hétig tartottak. Ebben az időszakban minden munkanap alávetették az alanyokat egy 10 perces szaunázásnak, utána pedig fél órát kellett feküdniük egy takaró alatt.[3]

 

 

 

Ugyan a kúra alatt nem jelentkezett javulás, utána nagymértékben csökkentek a fáradtság jelei.

 

 

 

Mikor kerüld a szaunákat?

 

A szaunahasználat ugyan jó hatással van a szervezetünkre, egyes egészségügyi állapotoknál kifejezetten káros lehet. Ezek a következők: 

 

 

  •  szívbetegségek
  • epilepszia
  • asztma
  • lázas betegségek
  • vírusfertőzés
  • gyulladással járó megbetegedések
  • várandósság 
  • tudatmódosító szerek vagy nyugtatók szedése
  • alkohol fogyasztása 
  • alacsony vagy magas vérnyomás esetén

 

 

 

Ezen tünetek esetén nem ajánlott a szaunázni.

 

 

 

Reméljük hasznosnak találtad a cikkünket. Ha így volt, nyugodtan válogass a blog további írásai közül is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2} Gerald H Ross, Marie C Sternquist: Methamphetamine exposure and chronic illness in police officers: significant improvement with sauna-based detoxification therapy - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22089658/

4} Margaret E. Sears, Kathleen J. Kerr, and Riina I. Bray: Arsenic, Cadmium, Lead, and Mercury in Sweat: A Systematic Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/

6} Yuji Soejima, Takao Munemoto, Akinori Masuda, Yuuki Uwatoko, Masaaki Miyata, Chuwa Tei: Effects of Waon therapy on chronic fatigue syndrome: a pilot study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25748743/

Tartalomhoz tartozó címkék: Szaunázás

Keresés