Menü

Így tudod könnyedén kezelni a szemszárazságot!

Így tudod könnyedén kezelni a szemszárazságot!

A 8 órán át tartó monitor bámulás az irodában, vagy a stressz miatti alvásproblémák komoly kihívások elé állíthatják a szemünket, így nem csoda, ha te is tapasztalod magadon a szemszárazság kényelmetlen tüneteit. Ám szerencsére amennyire kellemetlen együtt élni vele, annál könnyebben tudunk enyhíteni az állapotunkon. Ebben a cikkben mutatunk neked 4 természetes módszert, ami hatékony segítség lehet a szemszárazság leküzdésében!

Mi a szemszárazság oka?

Legtöbbször olyan tevékenységek okoznak szemszárazságot, mint az olvasás, a tanulás, a vezetés vagy az elektronikus eszközök használata, hiszen ezekhez a tevékenységekhez jobban meg kell erőltetnünk a szemünket.  Ez különösen igaz a laptop és mobil használatra, hiszen ilyenkor nemcsak az lehet megterhelő, hogy viszonylag kisebb betűket kell kiolvasnunk, hanem a kibocsátott fény is kihívást jelenthet szemünk számára.

Hogyan tudjuk kezelni a szemszárazságot?

Pihentesd a szemedet: ennek a legegyszerűbb módja, ha lehunyod a szemed pár percre. Ezzel a módszerrel könnyedén felfrissítheted a szemgolyót borító könnyfilmet, így mérséklődik a szemszárazság érzése. Tetszés szerint még a tenyeredet is lágyan ráhelyezheted a szemhéjadra, de ügyelj arra, hogy ne nyomd rá túl erősen.

Alkalmazz hideg-meleg terápiát: ez a módszer a hideg és a meleg hőmérséklet szemizmokra gyakorolt hatása miatt könnyedén tud segíteni sajgó szemeden. Azt, hogy melyik hőmérsékletet célszerű alkalmaznod, a tüneteid döntik el. Amennyiben a munkából hazaesve, az egész nap monitort bámuló szemedet szeretnéd megnyugtatni egy kellemes borogatással, a melegvizes terápiát érdemes bevetned, hiszen a meleg ellazítja a szemizmokat, így ezzel a módszerrel a maximumra tudod emelni a szempihentetés hatásfokát.

Ezzel szemben a hideg borogatás abban az esetben tud segítséget nyújtani, ha a szemfáradtság kellemetlen érzése mellé viszkető irritáció is társul. Ha a tüneteid vegyesek és emiatt nem tudod eldönteni, melyik borogatás lenne a leghatékonyabb számodra, akkor próbáld ki mindkettőt és amelyik jobban esik a szemednek, az lesz nálad a befutó. A borogatást egy kendő vizezésével is el tudod készíteni, ám egy felmelegített vagy lehűtött, sóval töltött zokni is tökéletes erre a feladatra.

Hidratáld a szemedet: ezt könnyedén megteheted többszöri pislogással, de a megfelelő alvás rutin kialakítása is sokat nyomhat a latban. Ugyanis alvás közben szemhéjunk hosszú órákig le van csuka, így a szemet körbeölelő, nyálkás könnyfilmnek van ideje megfelelően regenerálódni.

Továbbá, ha már hidratációról beszélünk, a folyadékbevitelünknek is érdemes elegendő figyelmet szentelni, hiszen szervezetünk a víz segítségével hidratálja minden porcikánkat. Már csak azért is érdemes odafigyelnünk a bő vízfogyasztásra, mert hiányában nemcsak a szemünk lesz száraz, hanem a leheletünk is kellemetlen szagúvá válhat, ahogy bőrproblémák is felléphetnek.

Vigyél be több antioxidánst a szervezetedbe: egy kutatás résztvevőit két csoportra osztották: az egyik csoportnak olyan antioxidánsokat adtak szemszárazság problémáik kezelésére, mint a lutein, az astaxanthin, a cianidin-3-glükozid és a dokozahexénsav, míg a másik csoportnak placebo hatású készítményeket. A vizsgálatok végén az antioxidánsokkal kezelt csoport tagjainak az eredményei jóval magasabb gyógyulási arányt mutattak, így kimondhatjuk, hogy az antioxidánsok segítő társak lehetnek a szemszárazság leküzdésében[1].

Természetes úton úgy juttathatod a legtöbb antioxidánst a szervezetedbe, ha gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet követsz, ám ha ezen ételek tápanyagtartalmát még kiegészítenéd valamivel, akkor meleg szívvel ajánljuk szemvidítófű komplex készítményünket, ami a lutein, a likopin és a szemvidítófű együttes erejével nemcsak, hogy a szemszárazságot enyhíti, hanem a szürkehályog és az időskori makula degeneráció kialakulásának az esélyét is jelentősen csökkentheti[2]!

 

[1] Keiko Kono, Yoshiki Shimizu, Satomi Takahashi, Sayuri Matsuoka, and Kei Yuib: Effect of Multiple Dietary Supplement Containing Lutein, Astaxanthin, Cyanidin-3-Glucoside, and DHA on Accommodative Ability - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997915/

[2] WG Christen Jr: Antioxidants and Eye Disease - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8085581/

Tartalomhoz tartozó címkék: Szemszárazság

Keresés