Menü

Ezért hibás az elképzelés, ami a meditációról él a fejedben – megcáfoljuk a 3 legnépszerűbb tévhitet

Ezért hibás az elképzelés, ami a meditációról él a fejedben – megcáfoljuk a 3 legnépszerűbb tévhitet

Ebben a stresszes, rohanó világban egyre nagyobb teret hódít magának a meditáció, mivel bizonyítottan csökkenti a szorongás tüneteit és hatékonyan le tudja vezetni a felgyülemlett feszültséget[1]. Ám sokakban olyan tévhitek élnek a meditálással kapcsolatban, amik miatt ki sem merik próbálni ezt a nyugtató tevékenységet. Ebben a cikkben kifejtjük a 3 legelterjedtebb tévhitet és azt is, hogy miért nem igazak.

 

[1] Elizabeth A. Hoge, M.D., Eric Bui, M.D., Luana Marques, PhD, Christina A. Metcalf, B.A., Laura K. Morris, B.A., Donald J. Robinaugh, M.A, John J. Worthington, M.D., Mark H. Pollack, M.D., and Naomi M. Simon, M.D.: Randomized Controlled Trial of Mindfulness Meditation for Generalized Anxiety Disorder: Effects on Anxiety and Stress Reactivity - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772979/

  1. Meditáció közben nem gondolhatsz semmire

Sokan azért nem mernek belevágni a meditációba, mert úgy gondolják, hogy fizikailag képtelenek kiüríteni a fejüket. Ha te is ilyen embernek gondolod magad, akkor elárulunk egy titkot: nem vagy egyedül, sőt.

Igazából senki nem képes arra, hogy teljesen eltompítsa a gondolatait, mivel az agyunk folyamatosan dolgozik. Emiatt nem várhatjuk el, hogy csönd legyen a fejünkben, hiszen ha megpróbáljuk elnyomni agyunk működését, egyre több gondolat fog az eszünkbe jutni. Ez előbb vagy utóbb frusztrálttá tehet minket, ami pont az ellentéte a kívánt állapotnak.

Viszont valamilyen oknál fogva az terjedt el a köztudatban, hogy meditálás közben nem szabad semmin sem gondolkoznunk, ezért az emberek többsége 10 perc szenvedés után idegesen feladja az egészet és elkönyveli magában, hogy ez mégsem neki való.

Pedig a meditáció közel sem arról szól, hogy kiürítsük az összes gondolatot a fejünkből, hanem inkább arról, hogy egy dologra fókuszálva elmélyedjünk magunkban. A folyamat közben figyelhetsz a légzésedre, egy mantrára vagy akár egy kérdésre is, amire magadban keresed a választ.

A legfontosabb, hogy akkor se ijedj meg, ha a kiválasztott dologról elterelődik a figyelmed, hiszen ez elkerülhetetlen, főleg az elején. Csak neutrálisan vizsgáld meg azt a gondolatot, ami elterelte a figyelmed, ezután lágyan tereld vissza a fókuszod. A folyamatra nem érdemes rágörcsölni, hiszen meditáció közben nem a tökéletesség a cél. A lényeg az, hogy a szertartás után nyugodtabb lelkiállapotba kerülj.

  1. Kihúzott, szigorú testtartással kell ülnöd meditáció közben

Sokan panaszkodnak arra, hogy azért adták fel a meditálást, mert fáj a hátuk a tipikus meditáló pozícióban. Ám a valóság az, hogy egyáltalán nem muszáj tökéletes törökülésben meditálnunk, hiszen az egész folyamatnak az a lényege, hogy egy dologra fókuszálva el tudj mélyedni a gondolataidban, amit egy kényelmes pozícióban könnyebben meg tudsz tenni.

Meditálni többféle pozícióban lehet: csinálhatod fekve, állva vagy egy székben ülve is. Csak egy dologra érdemes figyelni közben: legyen kihúzva a hátad, mert így a testedben könnyebben tudnak áramlani az energiák és a levegővétel is sokkal relaxálóbban hathat a szervezetedre.

Ha fáj a hátad az egyenes tartástól, akkor kezdetben nem kell hosszú percekig kihúznod magad. Elég, ha lefekszel a földre vagy egy támlás székben meditálsz, ami megtartja a hátadat, így abban a pozícióban meditálhatsz, ami számodra a legkényelmesebb.

  1. Nincs elég időd meditálni

Sokan érvelnek azzal, hogy nincsen több órájuk naponta erre a tevékenységre, holott közel sem szükséges ennyi időt rászánni. Egy 20 perces meditáció is sokkal nyugodtabbá teheti a mindennapjaidat, hosszútávú hatásairól nem is beszélve. Ugyanis egy tanulmány szerint a rendszeres 20 perces meditáció fokozhatja a koncentrációs készséget is[1].

Ám a meditáció leginkább akkor fejti ki jótékony hatását, ha kialakul egy hosszútávú rutin. Ugyan az elején nem érdemes erőltetni a mindennapi meditációt, hiszen ha egy szokást fokozatosan építesz bele a napirendedbe, könnyebben megszokod. Viszont az idő előrehaladtával célszerű naponta meditálni, mivel a meditáció a rendszerességgel fejti ki pozitív hatását.

Ám még jobb eredményeket érhetsz el, ha meditációs illóolajokat használsz az ellazuláshoz. A Pranarom meditációs bio illóolaj-keverék fűszeresen mély aromájában a nárd, a tömjén és a citrusok finom egyvelege segítheti az önmagadban való elmélyülést és a lelki nyugalom megtalálását!

 

[1] Yanli Lin, William D. Eckerle, Ling W. Peng and Jason S. Moser: On Variation in Mindfulness Training: A Multimodal Study of Brief Open Monitoring Meditation on Error Monitoring - https://www.mdpi.com/2076-3425/9/9/226/htm

Tartalomhoz tartozó címkék: Stresszkezelés Jóga Meditáció

Keresés