Menü

Ezekkel az ételekkel egy villámcsapásra megemelheted a D-vitamin szintedet!

Ezekkel az ételekkel egy villámcsapásra megemelheted a D-vitamin szintedet!

Nemcsak a koronavírus miatt aktuális téma a D-vitamin szintünk kordában tartása: átlagosan a magyar felnőttek mintegy háromnegyedénél[1] alakul ki a tél végére D-vitamin hiány, ami olyan hiánybetegségekhez is vezethet, mint az angolkór, vagy sclerosis multiplex. Viszont egy D-vitamin dús étrenddel sokat tehetünk a hiány kialakulása ellen. Összeszedtünk pár ételt, amit nemcsak a borús, téli napokon célszerű beiktatni a diétánkba a megfelelő tápanyagok beviteléhez.

 

Mennyi az annyi? 

D-vitaminból a napi ajánlott mennyiség egy átlagos felnőtt számára 600 nemzetközi egység[1], ám ez magasabb testtömegindex esetén 4000 nemzetközi egységig is felugorhat. Ezt a szerves vegyületet köztudottan a napfény segítségével állítja elő a szervezetünk, így a megfelelő szint eléréséhez elsősorban a nap sugarait kell igénybe vennünk. Ezt melegebb időszakban napozással a legcélszerűbb megtenni, mivel ezzel éri testünket a legtöbb napsütés. Elég egy héten egy pár alkalommal kifeküdnünk a nyugágyra a megfelelő D-vitamin szint eléréséhez.

De mi a helyzet a téli, borongós napokon? Ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy étrendünkkel megfelelő D-vitamin mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe. Érdemes lehet étrendkiegészítőkkel is rásegíteni a diétánkra, viszont ügyeljünk rá, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Ezek a termékek csak kiegészítik a vitamindús diétát, nem helyettesítik azt.

Milyen ételek tartalmazzák a “napfény vitaminját”?

Általánosságban igaz, hogy a halak gazdagok D-vitaminban. Ez a lazacra is igaz, aminek fogyasztása igencsak népszerű lett az elmúlt években. Ez nem véletlen, hiszen nem csak a D-vitamin szintje magas, hanem olyan szerves anyagok is megtalálhatóak benne, amiket a szervezetünk önmagában nem tud előállítani. Ilyenek az Omega-3 zsírsavak is, amik bizonyítottan jó hatással vannak a szívműködésre, és a véráramlatra. 

Az United States Department of Agriculture nyilvántartása[2] szerint 100 gramm farmon tenyésztett lazac 526 nemzetközi egységnyi D-vitamint tartalmaz. Ez a szám csak nőhet, ha vadon tenyésztett lazacról van szó, aminek fogyasztásával akár 1000 nemzetközi egységet is pótolhatunk, így a lazac a legnagyobb D-vitamin tartalmú halnak is mondható.

Szorosan mögötte áll a ranglistán a hering, amihez könnyebb is hozzájutni, hiszen sokszor találkozhatunk vele konzervek formájában a boltok polcain, emellett egészen pénztárcakímélő választás. Nem csak konzerv formában elérhető, de ha mégis erre a kiszerelésre esik a választásunk, érdemes mértéket tartanunk. Ugyanis a halakban magasabb a higany tartalom, így túlfogyasztása veszélyeztetheti egészségünket.

Ezen felül a tojás is remek beviteli forrás lehet. Általában a magas fehérjetartalma miatt szokták emlegetni a protein részében található fehérjék miatt, ám kevesen tudják azt a tényt, hogy a tojássárgája is tartalmaz értékes tápanyagokat. Átlagosan egy tojássárgájában 40 nemzetközi egységnyi D-vitamin található, de ez függ a tyúk tartásától is. Minél több napfényt lát az állat, annál magasabb a D-vitamin tartalma a tojása sárgájának.

Magas D-vitamin tartalma általában az állati eredetű termékeknek van, így nehezebb lehet a helyzetünk, ha nem szeretjük a halat, vagy ha vegán étrenden vagyunk.

Ilyenkor kiváló választás lehet a D-vitamin pótlására a gomba. Az erdei gombák a legideálisabbak erre a célra, amikből 100 gramm már 2,300 nemzetközi egységnyi D-vitamint tartalmazhat. Viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy a gombák D2 vitamint tartalmaznak, amik nem annyira hatásosak a szervezetre nézve, mint az állati eredetű termékekben található D3 vitamin.

D-vitamin a csontjaink épségén kívül még sok más funkciónk működéséért felel. Egyre több tanulmány hozza hiányával kapcsoltba a meddőséget, az autóimmun betegségeket, a szív-és érrendszeri betegségeket, és egyéb rendellenességeket. Ezért pontosan megértjük azt, ha biztosra szeretnél menni a D-vitamin szinteddel kapcsolatban. Ha ez a helyzet, akkor melegen ajánljuk az AromeBelle D3- K2- A-vitamin komplex wise tree naturals készítményét, ami a D3, a K2 és az A vitaminnal együtt harcol egészséged megőrzésért!

 

 

[1]National Institutes for Health : vitamin D - https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

[2] U.S Department for Agriculture: Fooddata central - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175168/nutrients

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Vitaminpótlás

Keresés