Menü

Így támogathatod immunrendszered a bőrödön keresztül – mindent az illóolaj bedörzsölésről

Így támogathatod immunrendszered a bőrödön keresztül – mindent az illóolaj bedörzsölésről Ebben a járvány helyzetben nem csoda, ha mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy az immunrendszered ép, és egészséges maradjon. Az aromaterápia ebben természetes segítséget nyújthat, ugyanis számos illóolaj rendelkezik immunerősítő hatással. Ám tudtad, hogy ezeket olajokat belemasszírozhatod a bőrödbe? Ebben a cikkünkben kifejtjük, hogyan teheted ezt meg.

 

Hogy hatnak az illóolajok az szervezetünkre? 

 

Az illóolaj olyan apró molekulákat tartalmaz, amik könnyedén át tudnak hatolni a bőr felszínén, így könnyedén a véráramlatba juthatnak. Így eljut a keringési rendszeren keresztül testünk minden szegletébe. 

Felapplikálásuk teljesen biztonságos folyamat, viszont pár szempontot nem árt figyelembe venned. Hiszen az illóolajok hatása függ a kortól, az egészségügyi állapottól, és a szedett gyógyszerektől is. Ha rendszeresen szedsz gyógyszereket, mindenképp kérd ki szakember véleményét, mielőtt illóolajokat kezdesz el használni.

 

Hogyan applikáld fel biztonságosan az illóolajat?

 

Igaz, az illóolajok természetes anyagok, de az nem azt jelenti, hogy nem hordoznak veszélyt magukban. Jótékony hatásuk tagadhatatlan, de tény, hogy legtöbbjük olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amik nagymértékben irritációt, vagy égési sérülést okozhat a bőrünkön. Ezért érdemes az illóolajokat bázis olajjal vegyíteni. 

Rengeteg helyen olvasom az interneten, hogy egyes oldalak mézet és tejet is ajánlanak az illók feloldásához. Felhívom a figyelmedet, hogy nem célszerű ezt tenned. Ugyanis az illóolajok nem oldódnak fel teljesen sem a mézben, sem a tejben alacsony zsírtartalmuk miatt. 

Miután kész az illóolaj keverékünk, érdemes vele allergia tesztet végezni. Ezt úgy teheted meg, hogy csöppentesz pár cseppet a belőle az alkarodra, ezután rajta hagyod 48 óráig. Ha nem történik semmi, akkor az olajkeverék kiállta a próbát: nem vagy rá allergiás. Így nyugodtan használhatod a bőrödön.

Ezzel szemben, ha irritációt tapasztalsz a próbaidő alatt, egyből mosd le az olajat szappannal és vízzel. Ugyanis a most még enyhe égető érzés később durva allergiás reakcióvá válhat, ha folytatod a használatát.

Továbbá az sem ajánlott, hogy úgymond “túl használj” egy olajat. Hogy mit értek ezalatt? Minél többször használsz egy bizonyos olajat a bőrödön, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy előbb utóbb allergiás leszel rá, még akkor is, ha bázis olajjal viszed fel a bőrödre.

Így simán megeshet az, hogy a tizedik használat után már reagál a bőröd az olajra. Ez esetben azonnal mosd le, és keress más opciót. Rengeteg féle illóolaj elérhető már a magyar piacon is, ezért biztosan találsz alternatívát a problémádra.

Nem csak olajok allergén hatásának érdemes tudatában lenni, hanem a fényérzékenyítő hatásuknak is. Ugyanis vannak olyan kivonatok, amik érzékennyé teszik a bőrt a nap sugaraival szemben. Ilyen például az összes citrusból kivont illóolaj (citrom, édesnarancs, mandarin, bergamott narancs, grapefruit), az angyalgyökér és az orbáncfű olaj is.

Ám ez nem azt jelenti, hogy teljesen ki kell iktatnod őket a rutinodból. Ezeket az illóolajokat felkenheted az esti órákban vagy a tested rejtett területeire, például a hátadra.

 

Milyen illóolajokat használhatok immunerősítésre?

 

Az orvosi levendula olajat sokan stresszcsökkentő hatása miatt ismerik, de szervezetünk védelmének erősítésére is kiváló eszköz lehet. Ha ezzel masszírozzuk át a mellkasunkat vagy a talpunkat, akkor az immunerősítő hatásai mellett jellegzetes illata is nyugtathatja az idegeinket. 

Ezenfelül a rozmaring olaj is remek segítséget nyújthat szervezetünknek a kórokozók elleni harcban. Hatását legjobban a légzőszervi betegségek terén fejti ki antibakteriális tulajdonságai miatt, de gombaölő hatása miatt akár a Candida fertőzések[1] elejét is vehetjük vele. 

Ám ha nem szeretnél az illóolajok vegyítésével bajlódni, akkor meleg szívvel ajánljuk neked az AromaForce immunerősítő illóolajkeveréket, amiben a levendula olaj, a rozmaring, és számos más immunerősítő olaj keveredik a bázis olaj biztonságot nyújtó formulájával. Elég belőle pár cseppet bedörzsölni a mellkasod és a hátad felületébe, hogy az olajkeverék természetes támogatást nyújtson a fertőzések ellen!

 

 

 

[1] Luqman S, Dwivedi GR, Darokar MP, Kalra A, Khanuja SP.: Potential of rosemary oil to be used in drug-resistant infections.- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17900043

Keresés