Menü

Immunerősítés átértelmezve: illóolajok, amikkel te is tehetsz egészséged megőrzésért!

Immunerősítés átértelmezve: illóolajok, amikkel te is tehetsz egészséged megőrzésért! Mostanában az eddigieknél is nagyobb figyelmet kap immunrendszerünk erősítése. Sorra ajánlják a szakemberek vitaminok szedését szervezetünk védelméért, ám ez lenne az egyetlen mód egészségünk megóvására? Egyáltalán nem. Más úton is erősíthetjük immunrendszerünket, például illóolajokkal. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan.

Hogy tudjuk felhasználni az illóolajokat?

Az illóolajokat különböző módokon használhatjuk fel: talán a legegyszerűbb módja a párologtatás. Csak pár cseppet csepegtetsz a párologtatódba, és máris élvezheted az olajok nyújtotta előnyöket, és persze a fenséges illatot. Ezen az úton az illóolaj molekulái belégzésen keresztül jutnak be a véráramba, onnan pedig a tested többi pontjába. 

A gyógynövények eszenciái nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségünkre is hatással lehetnek. Ugyanis belégzés során az illóolaj molekulái az orrunkon keresztül a limbikus rendszerünket is elérik. Ezt a szervünket az agyunk érzelmekért felelős részének tulajdonítják, ergo az illóolajok hatással vannak a hangulatunkra. Ezzel magyarázható egyes illóolajok nyugtató, stresszoldó hatása is.

Továbbá testbe masszírozás során is alkalmazhatjuk az illóolajokat. Ilyenkor az illóolajokban lévő hatóanyagok a bőrünkön keresztül kerülnek be a véráramba és fejtik ki jótékony hatásaikat. A hatásfokot növelhetjük azzal, ha előzetesen megmasszírozzuk az kiválasztott területet, így szabadabban tudnak áramlani a hatóanyagok a bőr szöveteiben. 

Franciaországban elterjedt gyakorlat az illóolajok lenyelése is, de felhívjuk rá a figyelmet, hogy ebbe szakember segítsége nélkül ne vágj bele! Helytelen alkalmazásával ugyanis olyan irritációs tünetek léphetnek fel, amik maradandó károkat okozhatnak. Egyes illóolajok orális úton való bevitele pedig károsíthatja a vesét és a májat. Ilyen olaj például az ánizs, a babér vagy az édeskömény olaja is.

Milyen olajokat érdemes használni? 

Talán az egyik leghatásosabb kivonat immunrendszerünk erősítésére az eukaliptusz olaj. Viszonylag nagy népszerűségnek örvend az aromaterápia berkein belül és is nem hiába. Kiválóan enyhíti a megfázás tüneteit, emellett az illata is sok embert magával ragad. Ám nem csak ennyiben merül ki a gyógynövény hatása: pozitívan hat immunrendszerünk fagocitatív folyamataira (ez a művelet pusztítja el a veszélyesnek ítélt sejteket a testünkben), ezzel serkentve immunrendszerünk működését.

Ám ahogy egy korábbi cikkünkben, úgy most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy óvatosan bánjunk ezzel az olajjal. Közel 300 különböző fajból vonnak ki eukaliptusz olajat, és van közöttük néhány, aminek komoly ellenjavallatai vannak. Mindig menjünk biztosra eukaliptusz olaj vásárlásnál és figyeljünk arra, hogy a faj latin neve fel legyen tüntetve, illetve járjunk utána mellékhatásainak!

Ha az immunrendszer erősítéséről van szó, akkor a teafa olaj mellett sem mehetünk el szó nélkül. A növény olaját általában pattanások kezelésére szokták alkalmazni, ám immunerősítő hatása is tagadhatatlan. Erősíti az immunrendszer védekező mechanizmusát, emellett gyulladáscsökkentő hatásait is élvezhetjük.

A levendulát említve sokunknak nyugtató hatása, és jellegzetes illata juthat eszünkbe – amit vagy szeretünk, vagy nem -, de azért sokkal-sokkal többet tud a levendula. Magas antioxidáns tartalma révén védi az immunrendszert a szabad gyökök káros hatásaitól. Ezek a részecskék felelnek az oxidatív stressz kialakulásáért, ami számos krónikus betegség okozója lehet, például a magas vérnyomásé. A levendula ez ellen is természetes védelmet nyújthat[1].

Következő jelöltünk a kakukkfű, ami nem csak az ételeinket gazdagíthatja sajátos ízvilágával, még az egészségünk javát szolgálhatja, mivel jelentős C-vitamin tartalma támogathatja az immunrendszerünket (és egyéb részeit is a szervezetünknek). Emellett az olaj akkor is a hasznunkra válhat, ha már beütött a baj, és ledönt minket a megfázás. Ugyanis a kakukkfű kivonat bizonyítottan csökkentheti a köhögést, különösen ligetszépe olajjal[2] vagy borostyán olajjal[3] kombinálva. 

Az illóolajok hatékonyan felkészítik immunrendszerünket a rá leselkedő veszélyékre, így érdemes ezekkel is támogatni egészségünk megőrzését. Az AromaForce immunerősítő illóolaj keveréke magában egyesíti a leghatékonyabb immunerősítő növények esszenciáit, hogy szervezeted azt a védelmet élvezhesse, amit megérdemel!

 

 

[1] Chuang KJ, Chen HW, Liu IJ, Chuang HC, Lin LY.: The effect of essential oil on heart rate and blood pressure among solus por aqua workers. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23197402

[2] Schönknecht K, Krauss H, Jambor J, Fal AM.: [Treatment of cough in respiratory tract infections - the effect of combining the natural active compounds with thymol]. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28214817

[3] Kemmerich B, Eberhardt R, Stammer H.: Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough. A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=17063641

Keresés