Menü

Így csökkentheted az asztmás rohamok intenzitását!

Így csökkentheted az asztmás rohamok intenzitását!

Az asztma minden betegnél más formában nyilvánul meg. Míg néhol gyengébbek a tünetek, addig vannak olyan esetek is, ahol az asztma pokollá tudja tenni a mindennapokat: az álmatlan éjszakák, a rendszeres rohamok vagy a futás közbeni kifulladások állandó küzdelmet jelenthetnek a beteg számára.

Ám neked nem kell együtt élned a kellemetlen tünetekkel, hiszen pár egyszerű módszerrel jelentősen csökkentheted a tünetek intenzitását. Ebben a cikkben mutatunk pár házi praktikát, melyek az orvosi kezeléssel kombinálva felszabadító segítséget nyújthatnak az asztma tüneteinek enyhítésében!

Így csökkentheted az asztmás rohamok intenzitását!

Könnyíts a rohamokon a Papworth-módszer segítségével!

Ezt a légzési metódust a hatvanas években találták fel a Papworth kórházban, hogy enyhíteni tudjanak az asztmás emberek tünetein. Mindössze annyiból áll a légzési gyakorlat, hogy a lélegzetünket a tüdőnk helyett egyenesen a gyomrunkba vezetjük le, ezután kifújjuk az orrunkon keresztül. A módszer sikere abban rejlik, hogy a tüdő kímélésének következtében kevesebb megterhelésnek tesszük ki a tüdő légzőjáratait.

A Papworth-módszer segítségével csökkenthetjük a szorongásunkat, továbbá a légzésünket is sokkal irányíthatóbbá és lassabbá tehetjük. Amennyiben megtanulnád ezt a légzési technikát, a YouTube-on rengeteg olyan videót találsz, amiben részletesen bemutatják a metódust, de akár egy fizioterapeutát is felkereshetsz.

Omega-3 zsírsavakkal az asztma kordában tartásáért!

Az Omega-3 zsírsavak nemcsak a koleszterinszintünk egészséges egyensúlyának fenntartásában tud segíteni, hanem az asztma tüneteit is enyhítheti, hiszen gyulladáscsökkentő hatásánál fogva könnyedén kezelésbe tudja venni a megduzzadt légutakat. Egy kutatás keretében 255 asztmás betegen tesztelték az Omega-3 zsírsav hatását, az eredmények pedig kimutatták, hogy a magasabb Omega-3 zsírsav szinttel rendelkező alanyoknak sokkal kontrolláltabbá váltak a tüneteik[1]

Szerencsére ezt a tápanyagot étkezésen keresztül könnyedén bejuttathatod a szervezetedbe, például lazaccal vagy dióval, hiszen míg 100 gramm lazac 2,260 milligramm Omega-3 zsírsavat tartalmaz, addig ugyanennyi dió 9,080 milligrammot – mindkét érték a napi ajánlott többszöröse. Ám a tápanyagokban gazdag étrendet még egy Omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj kapszulával is kiegészítheted a biztos hatás érdekében.

Az egészséges életmód is kulcsfontosságú lehet

A túlsúly jelentősen hozzájárulhat az asztma kialakulásához, amit a statisztikák is visszatükröznek: az asztmás felnőttek 11%-a kórosan elhízott, míg 7,8%-a túlsúlyos. Az elhízás és az asztma közti kapcsolatnak a mai napig keresik a pontos okát, ám egyes feltételezések szerint a mellkasra nehezedő zsírszövetek következtében történő nehezebb légzés vagy a zsírszövetek gyulladást okozó hatása[2] állhat a háttérben. 

Továbbá a túlsúly nemcsak az asztmára való hajlamunkat, hanem az asztmás rohamok gyakoriságát és súlyosságát is növelheti, ezért akkor is érdemes lehet odafigyelni az egészséges testsúlyra, ha már együtt élünk a betegséggel. Ráadásul kiegyensúlyozott étrend kialakítása mellett olyan módon is enyhítheted az asztma tüneteit, hogy olyan ételekkel gazdagítod az étkezést, amik mérsékelhetik az asztma rohamok intenzitását.

Ilyen például a fokhagyma, a méz és a gyömbér is, hiszen a gyömbér és a fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása[3][4] segíthet a megduzzadt légutaidon, a méz pedig csillapíthatja a köhögési rohamokat[5].

A stressz csökkentésével a rohamokat is csökkentheted

A stressz könnyedén kiválthat asztmás rohamokat, így a rendszeres jógázás stresszlevezető hatása jelentősen csökkenteni tudja az asztmás rohamok gyakoriságát, így érdemes lehet rendszeresen végig csinálnod a jógázás légző- és nyújtógyakorlatait. Ha pedig a pihentető élményt tovább fokoznád, akkor ne habozz beszerezni egy szimpatikus ülőpárnát a kényelmesebb jógázásért!


[1] Isobel Stoodley, Manohar Garg, Hayley Scott, Lesley Macdonald-Wicks, Bronwyn Berthon, Lisa Wood: Higher Omega-3 Index Is Associated With Better Asthma Control and Lower Medication Dose: A Cross-Sectional Study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31892115/

[2] Mohammed S. Ellulu, Ismail Patimah, Huzwah Khaza’ai, Asmah Rahmat and Yehia Abed: Obesity and inflammation: the linking mechanism and the complications - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507106/

[3] Elizabeth A. Townsend, Matthew E. Siviski, Yi Zhang, Carrie Xu, Bhupinder Hoonjan and Charles W. Emala: Effects of Ginger and Its Constituents on Airway Smooth Muscle Relaxation and Calcium Regulation - https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1165/rcmb.2012-0231OC

[4] Georgia Schäfer and Catherine H. Kaschula: The Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Organosulfur Compounds in Cancer Chemoprevention - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915757/

[5] Nurfatin Asyikhin Kamaruzaman, Siti Amrah Sulaiman, Gurjeet Kaur and Badrul Yahaya: Inhalation of honey reduces airway inflammation and histopathological changes in a rabbit model of ovalbumin-induced chronic asthma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4048365/

Tartalomhoz tartozó címkék: Asztmás rohamok enyhítése

Keresés