Menü

Ha még nem masszírozod gyermekedet, ezért érdemes belekezdened

Ha még nem masszírozod gyermekedet, ezért érdemes belekezdened

A babamasszázs elsőre számunkra idegen dolognak tűnhet, ám pozitív hatásai tagadhatatlanok. Hiszen ennek a gyakorlatnak köszönhetően elmélyülhet a gyermeked és a közted lévő kapcsolat, ráadásul számos pozitív élettani hatása is van a baba fejlődésére és egészségére nézve.

Mik az előnyei a babamasszázsnak? 

A babamasszázs érintésen keresztül kialakított érzelmi kötődést tud létrehozni közöttetek, ami jelentősen elmélyítheti a kapcsolatotokat. Hiszen a masszázs nemcsak egy sima testmasszázst takar, hanem relaxáló, bensőséges élményt is nyújthat a baba számára.

Minél korábban kezdjük el alkalmazni, annál nagyobb hatással lehet a kapcsolatotok mélységére. Ráadásul nem csak lelki pozitívumokkal kecsegtet a baba számára, hanem egészségügyiekkel is. Ugyanis a babamasszázs támogatja a keringési- és az emésztőrendszert, emellett még a növekedést is elősegítheti.

Ráadásul a masszázs a baba testtudatát is jelentősen erősítheti. Ennek következtében az állóképessége is fejlődhet, hiszen a masszírozás erősíti a gyermek izmait, ezáltal hamarabb talpra tud állni.

Nyugtalanság esetén is jó ötlet alkalmazni ezt a módszert, ugyanis csökkentheti a stresszhormonokat. Ezáltal a gyermek sokkal kiegyensúlyozottabbá válhat, továbbá az alvás minősége is javulhat. Utóbbi rád is pozitív hatással lehet, hiszen valljuk be: ha a baba nyugodtan pihen, te is jobban alszol.

Hogyan kell babát masszírozni? 

A masszírozást már újszülött korban érdemes elkezdeni. Ennek az az oka, hogy ekkor a baba sokkal nyitottabb lehet az új szokások bevezetésére. Viszont nagyon fontos, hogy az elején csak gyengéden simítsd végig a baba testét, nehogy valami kárt okozzunk a fejlődésben lévő izmokban.

Emellett az is nagyon fontos, hogy lehetőleg legyen minél nyugodtabb a baba a masszírozás alatt. Hiszen, ha épp morcos hangulatában próbálkozol, akkor még nyűgösebbé válhat attól, hogy kitaláltál neki valamit.

Bár a babák az esetek többségében szeretni szokták ezt az időtöltést, ettől függetlenül az is megeshet, hogy a te babád elsőre nem akar megbarátkozni a masszírozás gondolatával. Ebben az esetben ne erőltesd a dolgot, hiszen többet árthatsz vele, mint használsz. Hagyj neki egy kis időt, majd 1-2 hét elteltével finoman próbáld meg újra!

Ezekre még érdemes odafigyelni…

Ha átszeretnéd masszírozni a baba izmait, kulcsfontosságú a légkör. Olyan helyre vidd a picit, ahol minden nyugis, kettesben tudtok lenni, kellemes szobahőmérséklet van és a baba fekvőhelye is kényelmes.

Először csak gyengéden kezd el végig nyomkodni a baba izmait, miközben tartod a szemkontaktust és megnyugtató hangsúllyal folyamatosan beszélsz hozzá. Utóbbi az egyik legfontosabb része a babamasszázsnak, hiszen segíti a kötődés kialakulását és a kicsit is megnyugtatja.  

Amennyiben tovább szeretnéd fokozni a masszázsélményt, nyugodtan használhatsz babamasszázs olajokat is. Ezek a készítmények elősegítik az izmok ellazulását és a stressz oldását is, így garantálják a minőségi időt.

A bébi masszázs olajat már újszülött kortól lehet alkalmazni, hiszen használata biztonságos az érzékeny bababőrnek is. A készítmény a makadámdió-olaj, a rózsaolaj és a szantálfaolaj segítségével egyszerre hidratálja és nyugtatja babád bőrét.

Elég csak fürdés előtt átmasszírozni a bőrét, ezután letörlés nélkül megfürdetni a babát. Így a víz és az olaj optimális emulziót képez a bőrön, ami egy időben ápolja és védi a baba bőrét.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Babaápolás Babamasszázs

Keresés