Menü

Ezzel a 6 egészséges étellel megemelheted az energiaszintedet

Ezzel a 6 egészséges étellel megemelheted az energiaszintedet

Ebben a rohanó világban egyre jobban próbára tehetnek minket a megszaporodott kötelességek, így bármikor jól jöhet a plusz energia. Szerencsére lehetséges elérnünk a tettre kész állapotot, hiszen az étkezésünkön keresztül könnyen bevihetünk olyan tápanyagokat a szervezetünkbe, amik valósággal kirobbanó formába hozhatnak minket. Ebből a cikkből megtudhatod, milyen ételeket célszerű fogyasztanod annak érdekében, hogy felvedd a harcot az kimerültséggel.

  1. Először is pihenj!

Még mielőtt azonban rátérnénk az energianövelő élelmiszerekre, fontos tudnod, hogy az egészséged érdekében a pihenést, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást hosszú távon semmivel nem helyettesítheted.

  1. Banán

A banán sokak számára ismert energiát adó hatásairól, nem hiába. Magas kalória- és szénhidráttartalmának köszönhetően egyenesen energiabombának számít a gyümölcsök között, így a fáradtságot is könnyedén elűzheti.

Ezt az állítást kutatások is alátámasztják, hiszen egy tanulmány szerint akár már 2 banán is képes egy 90 perces edzésre elegendő energiát felszabadítani[1]. Ám felhívjuk a figyelmet, hogy ne essünk túlzásba a fogyasztásával, hiszen magas szénhidráttartalmának köszönhetően könnyen megterhelhetjük vele a hasnyálmirigyünket.

  1. Étcsokoládé

Az étcsokoládé a hangulatunkon kívül még az energiaszintünkre is jótékony hatással lehet, hiszen azon ételek közé tartozik, amik koffeint tartalmaznak.

Egy tábla étcsokoládé 70 milligrammnyi koffeint tartalmazhat, ami felér egy csésze eszpresszó mennyiségével, így a mértékletesség itt sem elhanyagolandó szempont!

  1. Mandula

A mandula az egyik legegészségesebb rágcsálnivaló, így nagyon sokan fogyasztják nassolási ingereik enyhítésére. Ám a mandula nemcsak erre a célra használható, hiszen az energiaszintünket is jócskán megnövelheti.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 1 maroknyi mandula körülbelül 169 kalóriát tartalmaz, ami garantáltan akkor mennyiségű energiával tölthet fel minket, hogy ki tudunk lépni a melankolikus állapotból. Ráadásul egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavainak köszönhetően még szívünk egészségét is támogatja.

  1. Spenót

Talán te is úgy emlékszel erre a növényre kiskorodból, mint az ovis menzák szörnyetegére. Ám a spenót egyáltalán nem az ellenségünk, sőt. A spenót nagyon is jó hatással lehet az egészségünkre és az energiaszintünkre is, hiszen magas vastartalmának köszönhetően növelheti a koncentrációs képességünket és energikussá is tehet minket[2].

  1. Tojás

Nem véletlen, hogy a reggeli fogások nagy része tojásból áll, ugyanis a tojás egy igazi tápanyagbomba! Számtalan olyan tápanyagot tartalmaz, például többek között B-vitaminokat - köztük folsavat -, amik támogatást nyújthatnak az emésztőenzimeknek abban, hogy feldolgozzák a bevitt tápanyagokat és még több energiát tudjanak felszabadítani. Továbbá a tojások bővelkednek fehérjében is, így a tojás edzés előtt is kiváló táplálék lehet.

  1. MCT olaj

Az MCT olaj pozitív tulajdonságait annak köszönheti, hogy a benne található közepes szénláncú triglicerideknek köszönhetően nem szükséges a vese mellett még az epének is feldolgoznia a tápanyagokat, hiszen a vese önmagában is le tudja bontani a rövidebb triglicerid láncokat. Ennek következtében sokkal kevesebb idő, míg a szervezet energiává tudja alakítani a bevitt tápanyagokat[3].

Az olajat önmagában is fogyaszthatod, de akár salátára is öntheted. Amennyiben az MCT olaj energialökete neked is jó szolgálatot tenne, nyugodtan vess egy pillantást Prémium MCT olajunkra, aminek segítségével elmúlhat a fáradtság tompító érzése.

 

 

[2] Harward Medical School: Foods linked to better brainpower - https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foods-linked-to-better-brainpower

[3] Marie-Pierre St-Onge and Aubrey Bosarge: Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874190/

Keresés