Menü

Így erősítsd meg gyermeked immunrendszerét!

Így erősítsd meg gyermeked immunrendszerét!

A gyerekek immunrendszere elég éretlen az első hónapokban, néhány hónapra szüksége van ahhoz, hogy kellőképpen megerősödjön. Éppen ezért nem árt immunerősítő módszerekkel támogatni a fejlődésüket, ebben a cikkben ehhez a folyamathoz kapsz egy kis segítséget.

Már a táplálás is sokat nyom a latban

Nem hiába mondják azt, hogy a szoptatás minden olyan nyomelemmel, vitaminnal és ásványi anyaggal ellátja a babát, ami a fejlődéséhez szükséges. Ugyanis az anyatej a baba agyfejlődéséhez szükséges cukor és zsír mellett olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a híres immunerősítő vitaminok (C-vitamin[1], D-vitamin[2], A-vitamin[3]), vagy az ellenanyagok, amik segítségével gyermeked szervezete könnyebben legyőzi a kórokozókat.

De mik is ezek az ellenanyagok? Olyan fehérjemolekulák, amiket az immunrendszer termel különböző vírusok és kórokozók felismerésére és megsemmisítésére. Ezek segítségével pusztítja el az emberi szervezet a betegségeket a testben. Az anyatej bővelkedik ilyen molekulákban, így át tudod adni gyermekednek a kórokozók elleni védelmet minden szoptatás alatt.

Ráadásul az anyatej bizonyítottan csökkenti egyes betegségek kialakulásának az esélyét. Például az UNICEF által leközölt kutatás szerint[4] az anyatejjel táplált babák kevesebb eséllyel kapnak el olyan fertőzéseket, mint a fülgyulladás vagy hasmenés, mint tápszerrel táplált társaik. Így ha van rá lehetőséged, érdemes lehet ilyen módon táplálni gyermekedet.

Az ágynemű: egy faktor, amire nem is gondoltál volna

Mivel a kisbabád az ágyában tölti ideje nagy részét, ezért érdemes számításba venni azt is, hogy mennyire tiszta az ágyneműje. Egy három hónapos csecsemő átlagosan 14 órát alszik naponta, vagyis, ha fekvőhelye esetleg nincs megfelelő időközönként kitakarítva, az ágyneműje pedig kimosva, akkor számára ez lehet az elsődleges baktériumforrás.

És akkor az allergén anyagokról még nem is szóltunk egy szót sem. Hiszen a babaágy ugyanúgy megfogja a port, mint bármi más a szobában, így kiváló rejtekhelye lehet különböző allergéneknek is. Ezért célszerű heti kétszeri mosást beiktatni gyermeked ágyneműje számára, emellett érdemes egy tiszta szettet is kéznél tartani – az esetleges balesetek miatt, ha érted mire gondolunk.

A napsütés nem csak a közérzetnek tesz jót

Hanem az egészségnek is. Ugyanis a nap sugarainak köszönhetően szervezetünk D-vitamint tud előállítani. Ez a már-már hormonszerű vegyület immunrendszerünk egyik építőelemének számít, ezért érdemes gyermeked D-vitamin szükségletére elegendő figyelmet fordítanod.

Korábban már írtunk arról, hogyan viheted be természetes úton a D-vitamint a szervezetedbe, viszont gyermeked esetében talán az a legegyszerűbb mód rá, ha kiviszed a természetbe. Már csak azért is megéri ezt megtenned, mert így több minőségi időt tölthetsz vele.

Ráadásul így még te is magadba szívhatod a nap jótékony sugarait és egy kellemes sétával vagy piknikkel a saját immunrendszeredet is megerősítheted. Apropó, a felnőttek immunerősítéséről is van cikk a blogon, ha érdekel, itt tudod elolvasni.

De légy óvatos: ne felejtsd el gyermeked bőrét lekenni naptejjel, és sapkát húzni a fejére, hogy ne kapjon napszúrást a napon. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy a sétát 11 óra előtt, vagy délután 3 óra után ejtsétek meg, hiszen ilyenkor nem annyira erőteljes a napsütés.

Nem árt az a plusz kabát…

Bár tény, hogy nem a hideg idő jelenti a legnagyobb problémát, ennek ellenére jelentős szerepet játszik a betegségek kialakulásában. Ugyanis egyes vírusok könnyebben tudnak szaporodni a testünkben, ha testhőmérsékletünk alacsony[5]

Mivel a gyerekek teste könnyebben lehűl, ezért célszerű rétegesen öltöztetni őket. Persze fontos az is, hogy azért ne essünk túlzásokba! Sokszor elég plusz egy rétegnyi ruha ahhoz, hogy gyerkőcünk ne fázzon kint a hidegben és a túlöltöztetés is a visszájára fordulhat.

Persze, ha fenti tanácsokon kívül még mást is tennél azért, hogy megerősítsd a kisbabád immunrendszerét, akkor célszerű lehet immunerősítő olajokat is bevetned. Ezen készítmények hatóanyagai a baba bőrén keresztül szívódnak fel, így száll szembe a betegségekkel.

Jó választás lehet számodra immunerősítő babamasszázs olajunk, ami természetes védelmet nyújthat babád számára!


[1] Carr AC, Maggini S.: Vitamin C and Immune Function. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29099763

[2] Cynthia Aranow MD: Vitamin D and the Immune System - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

[3] Zhiyi Huang, Yu Liu, Guangying Qi, David Brand, and Song Guo Zheng: Role of Vitamin A in the Immune System - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/

[4]  Kelly M. Boone, MA, Sheela R. Geraghty, MD, MS, Sarah A. Keim, PhD, MA, MS: Feeding at the Breast and Expressed Milk Feeding: Associations with Otitis Media and Diarrhea in Infants - https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(16)30054-3/abstract

[5] Ellen F. Foxman, James A. Storer, Megan E. Fitzgerald, Bethany R. Wasik, Lin Hou, Hongyu Zhao, Paul E. Turner, Anna Marie Pyle, and Akiko Iwasakia: Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311828/

Tartalomhoz tartozó címkék: Babaápolás Kisbabák immunerősítése

Keresés