Menü

Így vedd fel a harcot a kezeden tanyázó kórokozókkal!

Így vedd fel a harcot a kezeden tanyázó kórokozókkal!

Mostanában a csapból is az folyik, hogy még véletlenül se felejtsünk el kezet mosni – érthető okokból. Ám nem csak a koronavírus miatt érdemes komolyan venni kezünk higiéniáját, hisz a kezünkön található baktériumok békeidőben is ledönthetnek a lábunkról. Ebben a cikkben kifejtjük a kézmosás fontosságát, ráadásul a megfelelő kézmosási technika részleteire is kitérünk.

Miért fontos kezet mosni?

Rengeteg dologhoz érünk hozzá egy nap során, ezért általában még „tiszta” állapotban is hemzsegnek a baktériumok a tenyerünkön. Ez veszélyt jelent szervezetünkre, mivel sokszor nyúlunk az arcunkhoz: megdörzsöljük a szemünket, megvakarjuk az orrunkat, és még sorolhatnánk tovább a veszélyforrásokat. Ha nem szentelünk elég figyelmet kezünk tisztántartására, ezekkel a mozdulatokkal mi magunk juttatjuk be a kórokozókat a szervezetünkbe.

Legkönnyebben a hagyományos kézmosással tudjuk megőrizni kezünk higiéniáját. A szappan molekulái feloldják a káros sejtek zsír és protein tartalmú védőrétegét, amiknek részecskéi a vízzel vegyülve távoznak a bőrfelszínről. A kézmosás az egyetlen módja annak, hogy az összes kórokozót eltávolítsuk a kezünkről, így érdemes naponta többször is időt áldozni rá.

Rendszeres kézfertőtlenítéssel nem csak a saját egészségünket óvjuk meg a fertőzésektől, hanem másokét is. Egyes tanulmányok szerint a megfelelő kézmosás hasmenéses megbetegedések számát 30[1], míg az akut megbetegedések számát 20 százalékkal[2] csökkentheti egy közösségben, így mindenki érdeke kezünk tisztántartása.

Hogyan kell helyesen kezet mosni? 

Tény, hogy a napi rohanásban sokszor nincs időnk a szabályos kézmosásra. Odáig még el szoktunk jutni, hogy bevizezzük a kezünket, szétdörzsöljük a szappant a tenyerünkön, ezután alig pár másodperc után gyorsan leöblítjük a szappanhabot, és már megyünk is tovább. Ez a mozdulatsor is több a semminél, de ezzel közel sem mosunk le annyi kórokozót a kezünkről, mintha helyesen mosunk kezet.

Nagyon egyszerűen elsajátíthatjuk a megfelelő kézmosás technikáját, mindössze dörzsöljük össze ujjaink közét alaposan, ezután alaposan mossuk át a körmeink alatti részt. Emellett minden ujjunkat alaposan sikáljuk át – nem megfeledkezve a kézfej külső feléről sem. Ismételd ezeket a mozdulatokat 20 másodpercig, mert körülbelül ennyi idő alatt bontják le a szappanmolekulák a kórokozókat. Ha esetleg nem vonzó számodra kézmosás közben másodperceket számolni, akkor csak dúdold el kétszer a “Boldog Szülinapot!” c. dalt,  ami körülbelül 20 másodperc lesz. 

Amikor nincs a közelben szappan és víz

Természetesen a szappanos kézmosás a leghatásosabb módja a kórokozók elleni küzdelemnek, de jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit tegyünk, ha nincs a környezetünkben szappan vagy víz? Ilyenkor az alkoholos kézfertőtlenítő is megteszi a hatását. Ez a vegyület alkalmas arra, hogy tisztán tartsa kezünket, miközben úton vagyunk, tömegközlekedéssel utazunk. Praktikus, mivel úgy távolítja el a kezünkről a nem kívánatos anyagokat, hogy nem kell vizet használnunk hozzá. Az alkohol elpárolog a kezünkről, ezért a kezünket sem kell megtörölni. Csupán arra érdemes figyelnünk, hogy a fertőtlenítő alkohol tartalma legyen magasabb 60 százaléknál, mert csak így lesz hatékony a tisztítóhatása.

Arra viszont felhívjuk a figyelmet, hogy ha a kezünkön látványosan látszik a kosz, mindenképpen szappanos kézmosást kell alkalmaznunk. Amíg nem jutunk víz és szappan közelébe, addig használhatunk alkoholos fertőtlenítőt, de amint tehetjük, pótoljuk a kézmosást.

Sűrű használat esetén a kézfertőtlenítőtől és a hagyományos szappantól egyaránt kiszáradhat a kézfejünk. Akár repedezések is megjelenhetnek a bőrünkön, amiken keresztül a kórokozók könnyedén a véráramlatba juthatnak. Ennek elkerülése érdekében érdemes minden kézfertőtlenítés után hidratálni a kezünket. Elég, ha bedobunk egy utazó kiszerelésű kézkrémet  a táskánkba, hogy minden kézmosásnál be tudjuk kenni vele magunkat.

Emellett az AromaBelle Wooden Spoon kézfertőtlenítő spray is kitűnő megoldás lehet a kézkiszáradás megelőzésére. Ez a kéztisztító alkohol olyan olajokkal egészül ki, amik táplálják bőröd felszínét, hogy a fertőtlenítés ne mehessen a bőröd épségének, és szépségének rovására!


[1] US National Library of Medicine National Institutes of Health; Ejemot RI1, Ehiri JE, Meremikwu MM, Critchley JA.: Hand washing for preventing diarrhoea.- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254044

[2] US National Library of Medicine National Institutes of Health; Aiello AE, Coulborn RM, Perez V, Larson EL: Effect of hand hygiene on infectious disease risk in the community setting: a meta-analysis. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18556606

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kézfertőtlenítés

Keresés