Menü

Ezzel a három étkezési tippel garantáltan kordában tarthatod a koleszterinszinted!

Ezzel a három étkezési tippel garantáltan kordában tarthatod a koleszterinszinted!

A Centers of Disease Control and Prevention bevallása szerint[1] az amerikai lakosság 55%-a szed magas koleszterinszintre felírt gyógyszereket, így kimondhatjuk, hogy a magas koleszterinszint a nyugati világ egyik legelterjedtebb egészségügyi jelensége.

Ám a probléma itt Magyarországon is hasonlóan súlyos: az egyik legnagyobb halálozási aránnyal rendelkező betegséggé nőtte ki magát, így nekünk sem árt odafigyelnünk koleszterinszintünk megfelelő szinten tartására. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan tehetsz te is többet szíved egészségének megőrzésért!

Amit a koleszterinről tudni kell 

Kétféle típust különböztetnek meg: az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL) és a magas sűrűségű lipoproteint (HDL). Az LDL-re szokták a “rossz” koleszterin jelzőt használni, hiszen ha a koleszterinszint megnövekedik a szervezetünkben, akkor a kétféle koleszterin közül ez rakódik le az érfalakon, ami hosszútávon érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Túltermelődését előidézheti…

… a mozgás hiánya: az edzés jelentősen csökkenti az LDL mennyiségét a szervezetben, így a mozgás hiánya hozzájárulhat ahhoz, hogy a „rossz” koleszterin szintje az egekbe szökjön.

… a túlsúly: az elhízás negatívan befolyásolja azt, hogy a szervezet hogyan kezeli a koleszterint. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a túlsúlyban érintettek általában több LDL-t termelnek.[1]

… a dohányzás: amellett, hogy az érfalakat is elvékonyíthatja, még a szabad gyökök számát is megnöveli a szervezetben, ami a HDL – ergo a „jó” koleszterin - csökkenéséhez vezethet.

… az öregedés: a kor előrehaladtával májunk egyre kevésbé képes kordában tartani az LDL szintünket, így jelentősen nőhet a mennyisége.

… vagy az egészségtelen étkezés: a bevitt zsírsavak nagy mértékben befolyásolják a HDL és az LDL termelésünket, így egészséges táplálkozással könnyedén egyensúlyba billenthetjük a két koleszterin értékét.

Amennyiben étkezéseddel rásegítenél az egészséges koleszterinszinted megtartására, elhoztunk neked 3 tippet, amivel könnyedén megteheted!

  1. Csökkentsd a transzzsír bevitelt!

A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amik a növényi olajok hidrogénezésénél vagy sütésénél keletkeznek, bár utóbbi esetben csak elenyésző mennyiségben. Régen az élelmiszergyártók előszeretettel használták a transzzsírokat, mivel szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak maradtak, emiatt praktikus volt a használatuk.

Ám az idő múlásával kimutatták, hogy a transzzsírok jelentősen megnövelik a koleszterinszintet, így használatát rendeletekkel szabályozták. Ennek ellenére a mai napig megtalálható nagyobb mennyiségben egyes élelmiszerekben, mint például…

  • a levesporokban, boltokban kapható instant levesekben
  • a kávéfehérítőkben
  • a vajas popcornban
  • az egyes margarinokban (a legnépszerűbb márkák termékei nem tartoznak ide, mivel a legtöbb margarint ma már sokkal modernebb gyártási folyamatnak vetik alá)
  • az éttermekben felszolgált, zsírban elkészített fogásokban
  • a bolti süteményekben, amik csokoládébevonattal és/vagy krémes töltelékkel készülnek

  1. Fókuszálj az egyszeresen telítetlen zsírsavakra!

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak olyan szerves vegyületek, amik két levált hidrogénatomjuknál fogva szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúvá válnak. Olyan növényi alapú termékekben találhatóak meg, mint az olívaolaj, a repceolaj, az avokádó olaj és egyes diófélékben, mint például a mandulában.

Ha eddig is szívesen fogyasztottad a dióféléket, akkor van egy jó hírünk: a bennük található egyszeresen telítetlen zsírsavak bizonyítottan növelik a HDL szintet. Egy kutatásban 24 magas koleszterinszinttel rendelkező felnőtt egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag diétát folytatott. Az eredmények azt mutatták, hogy a HDL koleszterinszintjük 12 százalékkal nőtt a kutatás azon résztvevőihez képest, akiknél nem alkalmazták a zsírsavban gazdag diétát[2].

  1. Növeld az Omega-3 beviteledet!

Az Omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amik növelik a HDL szintet, emellett még a - szintén érrendszeri megbetegedéseket okozó - triglicerid szintet is csökkentik.

Az Omega-3 zsírsavat legkönnyebben rendszeres halfogyasztással tudod bevinni a szervezetedbe, ám ha nem szereted a halat vagy egyéb körülmények miatt nem áll módodban többször halat enni, akkor fogyasztását nyugodtan helyettesítheted halolaj kapszulával. Ezt a terméket a mi kínálatunkban is megtalálod, így ha felkeltette az érdeklődésed, nyugodtan vess rá egy pillantást.

 

[1]  Boudewijn Klop, Jan Willem F. Elte, and Manuel Castro Cabezas: Dyslipidemia in Obesity: Mechanisms and Potential Targets - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705344/

[2] David J A Jenkins, Laura Chiavaroli, Julia M W Wong, Cyril Kendall, Gary F Lewis, Edward Vidgen, Philip W Connelly, Lawrence A Leiter, Robert G Josse, Benoît Lamarche: Adding Monounsaturated Fatty Acids to a Dietary Portfolio of Cholesterol-Lowering Foods in Hypercholesterolemia - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21041432/

Tartalomhoz tartozó címkék: Koleszterin

Keresés