Menü

Ezekkel a módszerekkel védheted te is a környezetet!

Ezekkel a módszerekkel védheted te is a környezetet!

Felelős szülőként minden döntés meghozatalában befolyásolhat téged az, hogy azok hogyan hatnak gyermekeid jövőjére. Ahogy megfontolod azt, milyen iskolába írasd őket, vagy milyen filmeket nézhetnek, arra is érdemes figyelmet fordítanod, hogy egyáltalán élhető legyen a világ, mire felnőnek.

Évszázadokon keresztül figyelmen kívül hagytuk a Föld segélykiáltásait. A globális felmelegedés többek között hurrikánok[1] és tűzvészek[2] formájában dönget az ajtónkon, egyre több szeméttel szennyezzük környezetünket, úgyhogy lépnünk kell! Ebben a cikkben összeszedtünk pár szokást, amik hosszú távon csökkentik az ökológiai lábnyomodat!


[1] greenmatter.com: Unfortunately, the 2020 Atlantic Hurricane Season Could Be Record-Breaking - https://www.greenmatters.com/p/2020-atlantic-hurricane-season

[2] bbc.com: Australia fires: A visual guide to the bushfire crisis - https://www.bbc.com/news/world-australia-50951043

Vegyszermentes és fenntartható gazdálkodás – egyszerre.

Egy időben nagyon trendi dolognak számított bio élelmiszert venni, ezért az emberek egy része ezen termékek vásárlását automatikusan divathóbortnak tudja be a mai napig. Ám ez ennél sokkal többet jelent, hiszen a bio termékekhez felhasznált alapanyagokat műtrágya alkalmazása nélkül állítják elő.

Ez azért környezetkímélő megoldás, mert a túlzott műtrágyázás savassá teheti a talajt, aminek következtében a tápanyagok nehezebben szabadulnak fel. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a növény fejlődéséhez, ergo a túlzott műtrágyázásnak köszönhetően a földek lassan elveszthetik termőképességüket.

A biogazdálkodás abban tér el a hagyományostól, hogy nem használnak szintetikus műtrágyát és növényvédő szereket a termesztési folyamatok során. A növények termesztéséhez csak biotrágyát alaklamznak, ami a hagyományos műtrágyával ellentétben simán lemosható a zöldségről és nem hagy hátra káros szermaradékokat a termés felszínén.

Bár ez nem jelenti azt, hogy a biotermékek nem tartalmazhatnak E-betűs összetevőket, viszont az tény, hogy lényegesen kevesebb van bennük, hiszen ezeknél az élelmiszereknél a színezékek, tartósítószerek vagy az ízfokozók minden formája tiltólistán van.

A bio minősítést viszonylag bonyolult megszerezni, ezen felül a biogazdaságok állandó ellenőrzés alatt állnak. A vetőmag eredetétől kezdve (ugyanis ennek is biogazdaságokból kell származnia) a növényvédőszerek raktárépületéig mindent átvizsgálnak a szúrópróbaszerű ellenőrzések alkalmával.  Ezt két magyar szervezet[1] hajtja végre EU-s előírások alapján.

Támogasd a helyit!

Azzal is tudod minimalizálni a környezetszennyezést, ha olyan boltokban vásárolsz, amelyek belföldi beszállítókkal rendelkeznek, vagy ha közvetlenül magától a termelőtől szerzed be a szükséges élelmiszereket. Fedezd hát fel a legközelebbi piacot, ahol sokszor frissebb portékát is kapsz, mint egy szupermarketben.

Ökológiai lábnyomod csökkentése mellett még a lakhelyedet is támogatni tudod, ugyanis ezek a vállalkozások általában a helyi szervezeteket segítik, így bekapcsolódhatsz a közösség vérkeringésébe. Nem mellesleg, így megspórolod a felesleges károsanyag-kibocsátást és benzinfogyasztást, amivel a külföldi áruk behozatala járna.

Ezen felül az étkezés terén is óvhatod a környezetet. A hústermelés jelentős részét teszi ki az ipar ökológiai lábnyomának: egyes felmérések szerint ez a szám akár 24% százalék[2] is lehet. Ennek az az oka, hogy a húsfogyasztásunk jelentősen megugrott az elmúlt 50 évben[3], ami a termelés robbanásszerű növekedését eredményezte.

Ezért, ha szeretnéd csökkenteni az ökológiai lábnyomodat, első lépésként érdemes az étrenden változtatni. Ezzel nem azt mondjuk, hogy holnaptól legyél vegán, csak azt, hogy időnként iktass be húsmentes étkezéseket. Ha a húsok szerelmese vagy, heti egy nap megvonás is megteszi a hatását, ám ezeken a napokon is érdemes odafigyelned a fehérjebevitelre magas proteintartalmú zöldségek vagy tojás fogyasztásával.

Mire szavazol a pénztárcáddal?

A szupermarketekben már nemcsak Magyarországon termesztett zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Még a tél közepén is teljesen természetes, hogy válogathatunk az eprek és az áfonyák között annak ellenére, hogy itthon egyik gyümölcs sem terem ebben az időszakban.

Ez a jelenség a globális kereskedelem egyik következménye. De tudod mi még a globális kereskedelem vonzata? A levegőszennyezés. Ugyanis a világ vagy Európa másik feléről exportált áruk kamionokkal és hajókkal jutnak el kis hazánkba, ami negatív nyomot hagy a levegő minőségén.

Tény, hogy a kereskedelem működésén nem változtathatunk, viszont egy valamit megtehetünk. Szavazhatunk a pénztárcánkkal: a boltok polcairól érdemes tehát a hazai termékeket levennünk. 

Ám ha további környezetvédő megoldásokkal is élnél, akkor gyermeked műanyag evőeszközeit is érdemes lehet egy elbomló anyagú étkészletre cserélned. Ha így döntenél, akkor szívből ajánljuk neked a bambuszból készült állatkás étkészletünket, ami ráadásul lekerekített formáinak köszönhetően nem okozhat sérülést gyermekednek!


[1] 1. Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. - https://www.biokontroll.hu/; 2. Hungária Öko Garancia Kft. - https://hu.abg-cert.com/

[2] Nathan Fiala:  Meeting the demand: An estimation of potential future greenhouse gas emissions from meat production

[3] Liesbet Vranken, Tessa Avermaete, Dimitrios Petalios, Erik Mathijs: Curbing global meat consumption: Emerging evidence of a second nutrition transition - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1462901114000562

Tartalomhoz tartozó címkék: Környezetvédelem

Keresés