Menü

Ezzel a 4 természetes módszerrel garantáltan enyhítheted a leégés fájdalmát!

Ezzel a 4 természetes módszerrel garantáltan enyhítheted a leégés fájdalmát!

Mindannyian tudjuk, hogy ma már nem tehetjük meg azt a luxust, hogy minden előkészület nélkül csak úgy kimegyünk napozni, ahogy azt régen megtették az emberek, sőt. Ma már ha csak szimplán pár óráig tesszük ki a bőrünket a napnak naptej használata nélkül, már azzal is károsíthatjuk a bőrünket, ugyanis a nap erős UV sugárzása miatt, ha egy kicsit is lankad a figyelmünk a nyári időszakban, könnyedén a leégés áldozataivá válhatunk.

Pedig valljuk be: nyáron nem éppen a naptej folyamatos kenése vagy az árnyékban való tengődés az, amivel az időnket szeretnénk tölteni. Ennek következtében néha elfelejthetjük magunkat megfelelően felkészíteni a nap káros sugaraival szemben, ezért itt-ott megkaphatja a bőrünket a nap. Ugyan nem ajánljuk senkinek, hogy ne használjon rendszeresen naptejet, ennek ellenére előfordulhat, hogy a leégés áldozataivá válunk, ilyenkor pedig érdemes lehet tudni, mi a teendő. Ebből a cikkből megtudhatod, mit javaslunk a leégés kezelésére!

  1. Hűtsd le a bőrödet!

Ahogy észreveszed magadon a leégés tüneteit, egyből hűtsd le a bőrödet. Ha a vízparton tartózkodsz, az lehet a legegyszerűbb módja fájdalmad enyhítésének, ha gyorsan megmártózol a vízben. Ezután takard le a nap károsította részeket és lehetőség szerint minél hamarabb vonulj fedett helyre. A hűtést továbbra is célszerű folytatni, amit könnyedén megtehetsz bármilyen dologgal, amit a mélyhűtőben találsz. Ám ügyelj arra, hogy semmilyen jéghideg tárgyat ne tegyél közvetlenül a bőrödre, hiszen így többet árthatsz a sérült bőrfelületnek, mint használsz.

  1. Kezeld leégésedet csodamogyoró készítményekkel!

Ugyan Dél-Amerikában a csodamogyorót dísznövényként hasznosítják, nem szabad elfeledkeznünk gyulladáscsökkentő hatásairól[1] sem, hiszen tannin tartalmánál fogva jelentősen csökkentheti a leégett bőr okozta fájdalmat. Csupán annyit kell tennünk, hogy egy csodamogyorót tartalmazó krémmel bekenjük a leégett bőrünket és várjuk, hogy a csodamogyoró nyugtató hatása csökkentse az égő, viszkető érzést a bőrünkön.

  1. Tegyél natúr joghurtot a leégett bőrre! 

Legtöbben azért fogyasztunk joghurtot, mivel alacsony kalóriatartalma ellenére laktat, így segítő társunk lehet a fogyásban. Viszont ez a készítmény nemcsak étkezés szempontjából lehet kiváló választás, hanem a leégés tüneteit is csillapíthatja. Ugyanis a benne található tejsav hámlasztóként is funkcionálhat[2], aminek következtében csökkentheti a hólyagok intenzitását. Ráadásul a benne található fehérje nyugtatja az irritált bőrt. A joghurttal való kezeléshez elég, ha egy natúr joghurttal lekened a leégett bőr felületeket.

  1. Rakj aloe verát a sérült területekre! 

Az aloe vera igen népszerű a népi orvoslásban, hiszen szinte csodát tud művelni a fájó sebekkel, ám leégés esetén is hasznosíthatjuk a növény zselés belsejét. Csupán annyit kell tennünk, hogy levesszük az ablakból az aloe vera növényünket, levágunk belőle egy kis darabot és a benne található folyadékot lágyan a nap által károsodott bőrfelületre kenjünk. A növény gyulladáscsökkentő hatását[3] akár fél órán belül is érezhetjük.


Ám ha esetleg nem tartasz otthon aloe verát, akkor sem kell lemondanod gyógyító hatásairól, ugyanis a Pranarom leégett bőrre javasolt Aromaderm balzsama az aloe vera gyulladáscsökkentő hatásával és a körömvirág, a kalabafa olaj és a shea vaj nyugtató hatásának köszönhetően jelentősen enyhítheti a leégés kínzó tüneteit. Csak kend le vele a sajgó felületeket és élvezd a fájdalommentes perceket!

 

[1] Tamsyn SA Thring, Pauline Hili, and Declan P Naughton: Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214789/

[2] W P Smith: Epidermal and dermal effects of topical lactic acid - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8784274/

[3] V. Hajhashemi, A. Ghannadi, and A.H. Heidari: Anti-inflammatory and wound healing activities of Aloe littoralis in rats - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501902/


 [U1]ide az ügyfél be tudja linkelni a fogyásos cikket

Tartalomhoz tartozó címkék: Leégés

Keresés