Menü

Ezzel az 5 természetes módszerrel könnyedén mérsékelheted a menstruációs fájdalmakat!

Ezzel az 5 természetes módszerrel könnyedén mérsékelheted a menstruációs fájdalmakat!

A menstruáció meg tudja nehezíteni a mindennapjainkat. A kínzó alhasi görcsök, az ingerlékenység és a hangulatingadozások akár elviselhetetlenné tudják tenni a hónap piros betűs szakaszát.

Ha te is ilyen problémákkal küzdesz, van egy jó hírünk számodra: nem kell belenyugodnod a fájdalmakba, ugyanis pár praktika alkalmazásával jelentősen mérsékelhetőek a kínok. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan lehetnek fájdalommentes piros napjaid!

Miért fáj a menstruáció?

A menstruációs fájdalmak okozója a prosztaglandin nevű hormon, amit a méhnyálkahártya szabadít fel annak érdekében, hogy a méhfal össze tudjon húzódni a méhnyálkahártya leválása alatt. Ez a hormon önmagában a folyamat egyik főszereplője, de ha szervezetünk többet termel belőle, méhfalunk túlságosan összehúzódhat, ami menstruációs fájdalmakat szül.

Pontosan nem tudni, mitől állítja elő szervezetünk nagyobb mennyiségben ezt a hormont, de egyes kutatásokból tudunk következtetni az okokra: azon nők vérképében, akik menstruációs fájdalommal küzdenek, gyulladásra utaló jeleket találtak[1]. Így a menstruációs fájdalmak könnyen összefüggésben lehetnek a testen belüli gyulladással. Ez lehet az oka annak is, hogy a gyulladáscsökkentő készítmények enyhítik a fájdalmakat.

Ám fontos leszögezni azt, hogy a menstruációs görcsök csak egy bizonyos szintig számítanak “normálisnak”. Ha a fájdalom akadályoz a mindennapi életben, érdemes kikérni szakember véleményét, ugyanis olyan komoly betegségek is állhatnak a kínok mögött, mint az endometriózis vagy méhmióma.

Most, hogy már tudjuk a menstruációs fájdalmak okát, nyugodtan rátérhetünk arra az 5 tippre, ami garantáltan enyhíteni fogja a kínzó görcsöket.

Fűszerezd meg a piros napokat: számos fűszernek van gyulladáscsökkentő hatása, ami jelentősen mérsékelheti a görcsös fájdalmakat. Például a fahéj és a gyömbér kiváló választás lehet a nehéz napok kínjainak enyhítésére, ugyanis mindkét fűszer csökkenti az alhasi fájdalmakat, amiket kutatások is alátámasztanak[2][3]

Egy csésze kamillatea a fájdalommentes menstruációért: a kamillát mindig is használták a természetes gyógyászatban gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt, ám ezt a hatását már a tudomány is elismeri. Egy kutatás keretében[4] 14 önkéntessel itattak 6 hétig rendszeresen kamillateát és egy idő után arra lettek figyelmesek, hogy a vizsgált vizeletminták nagy mennyiségű hippuránt és glicint tartalmaztak.

Míg a hippuránhoz gyulladáscsökkentő tulajdonságokat társítanak, addig a glicin mérsékli az izomgörcsöket, így a kamillatea hatékony segítséget tud nyújtani a kínzó menstruációs fájdalmakkal szemben. Ráadásul relatíve olcsón be tudod szerezni, emellett mellékhatásoktól sem kell tartanod. 

Nem árt a magnézium sem: az fejlett országok lakosságának közel kétharmada szenved magnézium hiányban, ami izomgörcsökhöz, ingerlékenységhez és rossz közérzethez is vezethet[5]. Ráadásul a menstruációs fájdalmakat is megnövelheti, így érdemes megfelelő mennyiségű magnéziumot bevinnünk a szervezetünkbe a fájdalommentes menstruációért.

Ezt nem csak étrendkiegészítőkkel tehetjük meg, hanem az étkezésünkkel is. Olyan zöldségek rendszeres fogyasztásával, mint a kelkáposzta, a rukkola vagy a spenót már tartós változásokat érhetünk el magnéziumszintünk növelésében. De ha esetleg valami karakteresebb ízű finomságra vágynál, akkor az étcsokoládék is megdobják magnézium készleteinket.

Nyugtasd meg magad egy kis masszázzsal: a masszírozás stimulálja a vérkeringést a méhben, ami csökkenti a menstruációs fájdalmat. Elég csak öt percet masszírozni az alhasad környékét, hogy enyhíts a fájdalmon. 

Azonban ezt tovább tudod fokozni, ha olyan illóolajat használsz hozzá, ami nem csak az érzékeidet nyugtatja, hanem az alhasad izmait is ellazítja. Például az orvosi levendula illóolaja tökéletes erre a célra, amit stresszoldásra és izomfájdalom csökkentésére is használnak az aromaterápiában. Amennyiben a stresszlevezetés is problémát jelent számodra a nehéz napok alatt, akkor ide kattintva elolvashatod tippjeinket a feszültségek levezetésére!

Ha a levendula illóolaj esetleg nem válna be neked, az édeskömény illóolaj és a gyömbér illóolaja is rendelkezik fájdalomcsillapító, görcsoldó hatással, így ezekkel a illóolajokkal is tudsz kísérletezni.

Ám az illóolajok nemcsak a bőrön keresztül tudják kifejteni jótékony hatásaikat, hanem szájon át bevéve - kapszula formájában – is enyhíthetik fájdalmaidat. Az Aromafemina kapszula a ligetszépe olaj segítségével kiegyenlítheti a menstruációs ciklust, továbbá csökkentheti a ciklus közben fellépő fájdalmakat[6]!

A felmelegített vizes flaska a legjobb barátod lehet a nehéz napok alatt: bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy melegített vizes palack isteni érzés lehet a görcsölő hasnak, hiszen a meleg környezet segíti a vér áramlását a méhfalban és ellazítja a merev, fájó izmokat. Viszont nem árt óvatosnak lenni! Ha túl sokáig hagyod melegedni a palackot, megégetheti a bőrödet!

Ha ezt nem szeretnéd megkockáztatni, akkor válassz egy melegíthető plüsst a műanyag palackok helyett! Ezekben a plüssökben kölesmag található, ami akár két órán keresztül is magában tartja a meleget. Emellett a nyugtató levendula illata csillapítja a nehéz napok során felgyülemlett stresszt, így kényelmes és nem mellesleg környezetbarát megoldás lehet a menstruációs fájdalmak enyhítésére!


[1] Emanuela Ricciotti, Garret A FitzGerald: Prostaglandins and Inflammation - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21508345/

[2] Molouk Jaafarpour, Masoud Hatefi, Fatemeh Najafi, Javaher Khajavikhan, Ali Khani: The Effect of Cinnamon on Menstrual Bleeding and Systemic Symptoms With Primary Dysmenorrhea - https://sites.kowsarpub.com/ircmj/articles/59647.html

[3] Giti Ozgoli, Marjan Goli, and Fariborz Moattar: Comparison of Effects of Ginger, Mefenamic Acid, and Ibuprofen on Pain in Women with Primary Dysmenorrhea - https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2008.0311

[4] Yulan Wang, Huiru Tang, Jeremy K. Nicholson, Peter J. Hylands, J. Sampson, and Elaine Holmes: A Metabonomic Strategy for the Detection of the Metabolic Effects of Chamomile (Matricaria recutita L.) Ingestion - https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0403282

[5] Wanli Guo, Hussain Nazim, Zongsuo Liang, Dongfeng Yang: Magnesium deficiency in plants: An urgent problem - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221451411500121X#bb0070

[6] Mohaddese Mahboubi: Evening Primrose (Oenothera biennis) Oil in Management of Female Ailments - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6718646/

Tartalomhoz tartozó címkék: Menstruációs fájdalmak

Keresés